Megszületett a megállapodás a ferihegyi zajcsökkentésről

2019.03.22. 16:14

Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a főpolgármesteri hivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérrel összefüggő éjszakai zajcsökkentésről.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Tarlós István főpolgármester egyetért abban, hogy intézkedéseik célja

az éjszakai zajártalmak csökkentése és az életminőség javítása a repülés által érintettek körében.

A tárca és a hivatal támogatja a légi közlekedési zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorítását, hogy a mélyalvási időszakban a repülések megszüntethetők legyenek Budapest felett, valamint a hátszeles leszállásokra vonatkozó 5 csomós korlátozás felülvizsgálatát. Szintén egyetértenek abban, hogy szükséges a repülési engedély megsértőire kivethető szankcionálás lehetőségének felülvizsgálata, valamint a repülőtér üzemeltetőjétől független, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) általi zajszintmérés.

A kép illusztrációForrás: MTI/Lakatos Péter

Abban is egyetértettek, hogy a témában felvetődő kérdéseket egy légi közlekedési munkacsoporton belül kell megvitatni, a KTI koordinálásával pedig felvilágosító, tájékoztató tevékenységre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK