Douglas Murray: Nem igaz, hogy nem lehet fellépni a tömeges migrációval szemben

Douglas Murray
 Budapest Migráció Konferencia, Mathias Corvinus Collegium
Douglas Murray Budapest Migráció Konferencia, Mathias Corvinus Collegium
Vágólapra másolva!
A politikai fatalizmus elleni küzdelem fontosságáról beszélt Douglas Murray a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi migrációs konferenciáján. A politikai elemző szerint nem szabad elfogadni azt a nézetet, hogy a globalizáció korában nem lehet semmit tenni a migrációval szemben.
Vágólapra másolva!

A fejlődő világ nem érheti el a fejlett világ szintjét, mert akkor teljesen fenntarthatatlan lenne a világ – mondta Douglas Murray. A szakember szerint mindez óriási feszültségeket okoz, és ez jelen van a mindennapokban. Murray úgy látja, nagyon nagy a képmutatás ebben a kérdésben, mert a migránsokat Katar nem fogadja be, míg Európától elvárja a befogadást.

Douglas Murray: Nagyon nagy a képmutatás a migrációs kérdésekben Fotó: Mudra László - Origo

A Centre for Social Cohesion think tank alapítója és a The Spectator társszerkesztője elmondta,

a különféle NGO-k arra törekszenek, hogy elmossák a határokat a háború elől menekülők és azok között, akik csak jobban akarnak élni.

Ha a fejlődő világban emelnénk az életszínvonalat, az tovább növelné a migrációt. Ennek oka, hogy több elkölthető jövedelem lenne, így könnyebb lenne útra kelni – mondta a szakember.

Murray: Óriási a technológiai cégek felelőssége

A migránsok integrációja működhet bizonyos országokban, de csak akkor, ha az érkező és a befogadó is érdekelt benne. Az integráció esetében nincsenek könnyen meghatározható határvonalak. Saját tapasztalata szerint például Eritrea esetében jóval kisebb a nemzetközi figyelem, miközben ott sem lehet éles határvonalat meghúzni, hogy pontosan a rezsim elleni lázadásból, vagy a jobb élet reménye miatt hagyják el az országot. Mindezek a kiindulóhelyzetek nagyban meghatározhatják a későbbi integrációt – tette hozzá.

Murray szerint a szubszaharai országok lakosságának egyharmada akar elindulni,

és nincsen arra válasz, hogy tulajdonképpen, hol is van az integráció határa.

Murray: Küzdeni kell a politikai fatalizmussal szemben Fotó: Mudra László - Origo

A szakértő szerint az egyik legfőbb kérdés, hogyan lehet megbirkózni a politikai fatalizmussal. Ennek az állításnak az a lényege, hogy a globális világban nem lehet tenni semmit a migrációval kapcsolatban. Mindez azért veszélyes, mert a többségi véleménynek ezzel nem adjuk meg a tiszteletet – hangsúlyozta Murray. Szólt arról is, hogy a technológiai cégeknek is óriási a felelőssége a migrációban, mivel mára kiderült, hogy teljes mértékben képesek befolyásolni a véleményeket, és a szélsőségeket erősítik.

Murray szerint mind a szélsőjobboldali, mind a szélsőbaloldali jelenségek ellen fel kell lépni, és egyiknek sem szabad olyan teret adni, hogy bármelyik pozitív vagy semleges felütéssel jelenjen meg.

Egy olyan időszakban élünk, amikor a lehető legszélesebb párbeszédet kell folytatni a nehéz kérdésekről – zárta beszédét.