Az Iszlám Állam egyik terroristáját fogta el a TEK

2019.03.22. 13:44

Az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el Magyarországon. Az akciót a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve hajtotta végre – közölte az M1 Híradója. 

A 30 év körüli szír férfi a terrorszervezet katonai veresége után jött Magyarországra. Személyazonosságának ellenőrzésekor a TEK kiderítette, hogy a férfi a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított – írja a Híradó.hu.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint: a 27 éves szír férfit 2018. december 30-án a Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. Hamis papírokkal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról.

A Terrorelhárítási Központ (TEK ) páncélozott szállító harcjárművei a Liszt Ferenc repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a szír férfi Görögországba történő kitoloncolására, ugyanis ott menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.

Ezután azonban az EUROJUST magyar és belga nemzeti tagjai, a belga igazságügyi hatóságok, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség gyors és hatékony együttműködésének köszönhetően fény derült arra, hogy a szír férfi 2016 óta az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja.

A nyomozás adatai alapján az ISIS 2016-ban Szíriában, Homsz városában, miután egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte. A szír férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével a mai napon őrizetbe vették a férfit, és gyanúsítottként hallgatják ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt – írja a közlemény.

Frissítés:

Magyarország, egy nem magyar emberrel szemben, aki nem Magyarországon követett el bűncselekményt, a magyar hatóságok csak szűk körben járhatnak el. A szűk körbe azonban beletartozik a terrorcselekmény, ez pedig azt jelent, hogy a magyar ügyészség kérheti a férfi letartóztatását, amelyet a bíróság rendelhet el. Erre pedig az elfogásától – vagyis információink szerint - mától számított három napon belül sor kell, hogy kerüljön.

Ez persze furcsán hangzik, hiszen a férfit már decemberben elfogták, akkor azonban csak okorat hamisítással gyanúsították. Azért, ahogy már írtuk el is ítélték, és Görögországba utasították ki. Eközben derítették ki a Terrorelhárítók, a belga hatóságok és az ügyészség, hogy férfit ennél sokkal súlyosabb dolgokkal gyanúsítják, amelyekkel most azonnal meg is gyanúsították.