Senki nem fogadja be a Magyarországon elítélt szír migráns terroristát

Budapest, 2019. január 17. A 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt indított polgári perének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2019. január 17-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Sem Ciprus, sem Németország nem fogadja be a röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorizmus miatt elítélt Ahmed H.-t. A szír migráns ugyan letöltötte ötéves büntetésének kétharmadát, a bíróság azonban újabb két hónappal meghosszabbította az idegenrendészeti őrizetét. Kiutasítanák Magyarországról, de nincs, aki befogadja.
Vágólapra másolva!

Még mindig Magyarországon van a terrorizmus miatt elítélt és Magyarországról kiutasított terrorista Ahmed H. – írja a Magyar Hírlap.

A 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt indított polgári perének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében január 17-én Forrás: MTI/Mónus Márton

A lap megkeresésére a Nyíregyházi Törvényszék sajtóosztálya azt közölte, hogy a Nyírbátori Járásbíróság újabb két hónappal, május 18-ig meghosszabbította a szír férfi idegenrendészeti őrizetét.

Ténylegesen nem szabadulhatott

Ahmed H.-t tavaly szeptemberben a határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt jogerősen

öt év börtönre ítélték

azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Emellett a bíróság tíz évre kiutasította Magyarországról.

A szír terrorista ugyan január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-ei elfogásától számított ötéves büntetése kétharmadát, azonban ténylegesen nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BAH) a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét.

Ezt a bíróság akkor további hatvan nappal meghosszabbította azzal az indokkal, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége.

A németek is nemet mondtak

A Nyírbátori Járásbíróság most azért döntött az újabb hosszabbítás mellett, mert a kiutazás feltételei továbbra sem állnak fent. Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik érvényes úti okmánnyal, ezért

a kiutasítás végrehajtását a hatóság felfüggesztette.

Mivel a terrorista korábban Cipruson élt a családjával, ezért a magyar hatóságok a Ciprusi Köztársaságba rendelték el kitoloncolását.

Ciprus azonban nem fogadta be.

Ahmed H. családja időközben átköltözött Németországba, és mivel a férfi eredeti úti célja is ez az ország volt, ezért az eljárás során megkeresték Németországot is. Az elítélt terrorista átvételéhez azonban érvényes beutazási engedélyek hiányában, a németek sem járultak hozzá.