Ez történt a Néppárt ülésén

Vágólapra másolva!
Több mint háromórás tanácskozás után a Fidesz úgy döntött, hogy felfüggeszti a részvételét a néppárti üléseken egy ideig. Tehát nincs kizárás, nincs felfüggesztés. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, politikai elemző a köztelevízióban nagy sikerként értékelte a döntést. A Fidesz háromtagú tárgyalóbizottsága (Novák Katalin, Varga Judit, Szájer József) fog tanácskozni a Bölcsek Tanácsának nevezett, három néppárti politikussal. A néppárti ülésen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, a Mandiner tudósításából közlünk részleteket. 
Vágólapra másolva!

Március 20-án délután háromkor kezdődött Brüsszelben az ülés, amin döntenek, az Európai Néppárt része marad-e a Fidesz. A magyar delegáció megérkezett, sajtótájékoztatókat pedig délutánra ígértek az ülésen történtekről.

Az ülésen Orbán Viktor is felszólalt. A finn Aura Salla Twitter-üzenetében azt írta, hogy Orbán Viktor álhíreknek minősítette a Fideszt érintő vádakat, és úgy vélte, a Fidesz konzervatív, és most csak azokkal a pártokkal van vitájuk, akik a kizárásukat követelik. „Az egyetlen dolog, amiben egyetértünk az, hogy nem értünk egyet – védjük az értékeinket" – zárta posztját a politikusnő.

A Spiegel tudósítója közölte: Weber is felszólalt, ő azzal érvelt a teremben, hogy a Néppárt egyértelmű kritériumokat szabott, ezeket teljesítenie kell a Fidesznek, és ezt ellenőriznie kell a szakértőkből álló bizottságnak. A Spiegel szerint a franciák a kompromisszumos megoldást támogatták, a hollandok azonban ennél határozottabbak, szerintük ez a minimum, de a Fidesz már nem úgy viselkedik, mint egy néppárti tag. Az olasz Forza Italia a felfüggesztést sem támogatja, szerintük egységesnek kell maradnia a Néppártnak.

Fel fogják függeszteni a Fideszt, pedig kizárni kéne – mondta Judith Sargentini az ülés bejáratánál, és azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ő felfüggesztést vár, viszont szerinte kizárásra van szükség. A HVG-nek adott interjúja szerint nem lett volna elég az sem, ha Orbán betartja Weber feltételeit, mert az csak pár dologról szól, pedig valójában a tudományos szabadságról, a sajtószabadságról és a civilekről is szó van, és nem csak egy egyetemről. A cikk szerint hozzátette, „biztos benne, hogy a kiküldendő vizsgálóbizottság is nagyon alapos munkát végezne, de a Fideszt szerinte már évek óta tagjai között tartja a Néppárt, pedig nem tartja be a jogállamiság értékeit". (Mint ismert: néhány hete az ellenzéki hvg-vel szemben Sargentini az Origónak nem volt hajlandó nyilatkozni, meglökte a kamerát és elrohant.)

A BBC tudósítója szerint Orbán Viktor azt mondta az ülésen, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, új frakciót alakít.

Az ülés végén kiderült, az Európai Néppárt és a Fidesz megegyezett.