Ezúttal sem válaszolt Márki-Zay Péter a botrányaival kapcsolatos kérdésekre

Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Több alkalommal foglalkoztunk az utóbbi időszakban Márki-Zay Péter álfüggetlen hódmezővásárhelyi polgármester botrányaival, azonban az ellenzéki politikus lapunk sokadik megkeresésére sem hajlandó reagálni a sajtó jogos felvetéseire. Legutóbb a lakásmutyijáról és a közbeszerzési botrányáról kérdeztük. Márki-Zay ugyanis áron alul próbált egy lakást kijátszani a helyi szocialista pártelnök lányának. Az általa erőltetett hódmezővásárhelyi strandberuházásnál pedig nem volt közbeszerzés, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette meg az álfüggetlen polgármester vezette önkormányzatot. Közben az is kiderült, hogy még fedezete sem volt a beruházásnak.
Vágólapra másolva!

Ezen problémás ügyek kapcsán az Origo ismét megkereste Márki-Zay Pétert, aki – mily meglepő - most sem válaszolt a kérdéseinkre.

A következők kérdésekre vártuk a polgármester válaszát, amelyeket e-mailben küldtünk el neki:

  • Igaz az a feltételezés, hogy az Ön bizalmasa, Nagy Ernő hódmezővásárhelyi szocialista önkormányzati képviselő lányának áron alul, jogszerűtlenül eladott lakás valójában nem a szocialista képviselő lányának, hanem személyesen Nagy Ernőnek kellett?
  • Hogy lehetséges az, hogy – saját bevallása szerint – Ön nem tudta, hogy – elméletileg - Nagy Ernő egyik hozzátartozójának kell a lakás?
  • A hódmezővásárhelyi strandberuházásnál miért mellőzte a közbeszerzési eljárást?
  • Miért kötötték mindkét beszerzést ugyanazzal a gazdasági szereplővel?
  • A strand vízkezelő technikájának kiépítésére miért kötött Ön anélkül szerződést, hogy a költségvetési keretből az ehhez szükséges források rendelkezésre álltak volna?
  • Ilyen botrányok után Ön tényleg hiteles figurának tartja magát a korrupció elleni fellépésben?

Az Origo közölte elsőként, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata egy szocialista politikus lányának áron alul, jogszerűtlenül adott el egy önkormányzati ingatlant.

Ebben a házban jutott meglehetősen jutányos áron lakáshoz Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szocialista bizalmasának lánya Forrás: GOOGLE

Több mint árulkodó, hogy a város szívében elhelyezkedő, kétszobás, nagypolgári lakásnak mindössze 7,6 millió forint volt a kikiáltási ára, amikor az önkormányzat nyilvános pályázaton eladásra meghirdette, tavaly decemberben pedig mindösszesen 5,04 millió forintért jutott annak a tulajdonjogához.

Nagy Ernő helyi szocialista képviselő – a botrány miatt - március 11-én bejelentette, mégsem kell lányának a belvárosi önkormányzati bérlakás. Márki-Zay Péter polgármester MSZP-s bizalmasa előremenekülve leszögezte továbbá, hogy rokona fel fogja mondani az önkormányzattal kötött adásvételi és a bérleti szerződést is.

Nagy Ernő hódmezővásárhelyi szocialista képviselőt a hódmezővásárhelyi politikai életben Márki-Zay Péter bizalmasának tartják Forrás: VASARHELY24.HU

A politikus, aki egyben a város Lakásügyi Tanácsadó Testületének az elnöke, elismerte:

  • való igaz, hogy a lakásügyi testület elnökeként tavaly év végén a közüzemi szolgáltatók nullás igazolása nélkül írta alá a bérleti szerződés meghosszabbítási kérelmét, és
  • több hibát is elkövetett az ügy során. A lánya kérelmének előterjesztésén nemcsak tartózkodnia kellett volna a szavazáskor, hanem nem is kellett volna részt vennie az ülésen;
  • azt is hibának tartja, hogy az új városvezetést kellemetlen helyzetbe hozta. Márki-Zay bizalmasának rokona csak 2018. július-augusztus környékén költözött Hódmezővásárhelyre, tehát a szerződés megkötésekor sem élt a városban, nemhogy az azt megelőző három évben.

Az Origo értesülése szerint Nagy Ernő lánya tavaly nyárig Győrben élt életvitelszerűen, és házasságának megromlása miatt érkezett a Márki-Zay vezette településre.

Ezután következik csak a csattanó:

Így tehát a belvárosi, nagypolgári lakás két évig üresen állhatott, amelyen értesülésünk szerint semmilyen felújítást nem végeztek – körülbelül 30 ezer forint bérleti díjért cserébe.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy

a lakásra valójában nem a lányának, hanem Márki-Zay bizalmasának volt szüksége.

Márki-Zay Péter a botrány napvilágra kerülése után szánalmas magyarázkodásba fogott.

Azt mondta ugyanis, hogy a szocialista politikus lányának, amikor aláírta a lakás átjátszásáról szóló dokumentumot, nem tudta, hogy Nagy Ernő hozzátartozójáról van szó, ráadásul „500 aláírnivaló papír van az asztalán".

Ez a forgatókönyv egyáltalán nem hihető, ugyanakkor

az ellenzéki polgármesternek talán az általa vezetett várossal is kellene foglalkozni két, úgymond kormánybuktatásnak nevezett bohóckodás között.

Közbeszerzéssel is mutyizott Márki-Zay

Arról szintén az Origo értesült legelőször, hogy 2019. január 31-én bejelentés érkezett a hatósághoz egy hódmezővásárhelyi strandberuházással kapcsolatban.

Márki-Zay Péter polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A KH döntőbizottsága a jogorvoslati eljárást február 1-jén indította meg.

A bejelentő kifogásolta, hogy

A fő probléma az volt, hogy a város a két fejlesztést különszedte, miközben a vizsgált beszerzés tárgyát képező fedett uszoda vízellátását is biztosító, közbeszerzési eljárás keretében beszerzett vezetékhálózat és a vizsgált beszerzés keretében megvalósuló medenceürítő csővezeték mindegyike szükséges a beszerző létesítménye egységes hidraulikai rendszerének működéséhez, vagyis

a két szerződés (beszerzés) csak egymásra tekintettel képes betölteni a funkcióját.

Kiderült az is, hogy mindkét beszerzést ugyanazon beszerző valósította meg, a két beszerzés megkezdése lényegében egyszerre történt, a feladatok jellege és a potenciális ajánlattevői kör azonos, amit megerősít, hogy

A KH döntőbizottsága végül úgy döntött, hogy

a Márki-Zay vezette Hódmezővásárhellyel szemben a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt 500 ezer, valamint az érvénytelenség jogkövetkezményeként a várossal szemben további 500 ezer forintos bírságot szabott ki.

A törvénytelen beruházást tehát Márki-Zay Péter hozzájárulásával hajtották végre, és mellőzték a közbeszerzést.

Még március 8-án derült ki, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi-gazdálkodási bizottságának vizsgálata szerint

Kovács László (Fidesz-KDNP), a pénzügyi-gazdasági bizottság elnöke a vita során emlékeztetett rá, december 17-én döntött arról a közgyűlés, hogy a strandfejlesztés ügyében vizsgálat indul fedezet nélküli kötelezettségvállalás gyanúja miatt.

A dolog azért is botrányos, mert

Márki-Zay lépten-nyomon arról beszél, hogy harcolni kell a korrupció ellen, miközben ő maga nem tartja be a legelemibb szabályokat sem egy beruházás során.