Az Európai Néppárt hajóját veszélyes vizekre sodorták a liberális áramlatok

Vágólapra másolva!
A folyamatosan balra tolódó pártcsalád helyzetéről készített tájékoztató videót az Alapjogokért Központ.
Vágólapra másolva!

"Ha a liberálisok végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól és a szocialistáktól" - hallható abban a tájékoztató videóban, amelyet az Alapjogokért Központ tett közzé közösségi oldalán kedden. Mint ismert, a magát kereszténydemokratának tartó pártcsalád holnap tart közgyűlést, amelyen minden bizonnyal szóba fog kerülni a Fidesz tagsága is. A közjogi elemzőintézet videójában felelevenítette az Európai Unió egyik alapító atyjának, Robert Schummannak - a magyar kormánypártok helyzetére is vonatkoztatható - gondolatait, miszerint

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

"Most úgy tűnik, hogy ez a bölcsesség az Európai Néppártra igazabb, mint valaha" - hangsúlyozták.

A videóban az intézet két elemzője is megszólalt. Párkány Eszter arról beszélt, hogy az Európai Néppárt hajóját "veszélyes vizekre sodorták a liberális áramlatok."

- tette hozzá. Törcsi Péter pedig azt hangsúlyozta, hogy az ellentétek már korábban is megvoltak a "konzervatív" tömörülésen belül, a migrációs válság csak felszínre hozta őket. Az elemző úgy látja továbbá, hogy a párt liberális szárnya könnyen "foglyul ejtheti az EPP-t."

Az Alapjogokért Központ ismertette, hogy az Európai Néppártot 1976-ban hozták létre azzal a céllal, hogy azoknak a konzervatív politikai szervezeteknek a családja legyen, amelyeknek gyökerei mélyen visszanyúlnak az európai kontinens keresztény történelmébe és civilizációjába. "Az utóbbi időkben azonban úgy tűnik, a Néppárt egyes vezetői szem elől tévesztették az alapítók céljait" - kommentálták a pártcsalád jelenét. Ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök gondolataival példázták, aki a Néppárt Helsinkiben megrendezett kongresszusán erőteljesen kritizálta a "kereszténydemokrata" vezetőket, hogy ünnepelték Karl Marxot és Fidel Castrót.