Bizonyítható, hogy az ENSZ migrációs csomagját kötelezővé akarják tenni

BLOK, Stef; SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2019. március 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Stef Blok holland külügyminiszter az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának brüsszeli ülésén 2019. március 18-án. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Kézzelfogható bizonyíték van arra, hogy vannak olyan elkötelezett pártfogói az ENSZ migrációs csomagjának, akik azt jogilag kötelezővé akarják tenni minden európai uniós tagállam számára – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta:

nyilvánosságra került egy titkos dokumentum,

amely szerint az Európai Bizottság jogi szolgálata azon dolgozik, hogy milyen hivatkozásokkal lehet elérni a migrációs csomag kötelezővé tételét.

Komoly és elkötelezett munka folyik tehát, hogy megtalálják a jogalapot, hogyan lehet „hosszú, körmönfont” jogi érveléssel azt állítani, hogy a migrációs csomag mégiscsak kötelező a tagállamokra nézve.

Magyarország világos meggyőződése azonban, hogy a csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel

– tette hozzá.

Noha a dokumentum, amelyben mintegy nyolcvanszor szerepel a kötelező szó, nem az Európai Bizottság szándéka szerint került nyilvánosságra, a bizottság elismerte a létezését.
Magyarország világos meggyőződése, hogy a csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Stef Blok holland külügyminiszter az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának brüsszeli ülésén 2019. március 18-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Elmondta, azt is: az Európai Bizottság egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy az unió fejlesztési politikáját a migrációs csomag célkitűzései alapján kelljen végrehajtani. Ezt azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét fejlesztési források formájában a migrációs folyamatokat inspiráló forrásokra kell költeni. Azt is magában foglalja, hogy a tagországoknak hozzá kell járulniuk az EU céljainak megvalósításához, beleértve a globális migrációs csomag végrehajtását is.

Brüsszel jogilag kötelezőnek szánja a dokumentumban foglaltakat. Látszik, hogy Brüsszelben vannak pártfogói és végrehajtói a migrációs csomagnak, ugyanis "ritkán szokott elfordulni, hogy ilyen jogi vélemények ne megrendelésre, feladatszabás nélkül készüljenek" – mondta.

– fogalmazott.