Többmilliós megbízást kapott az LMP-től a Political Capital korábbi elemzője

Keresztes László LMP társelnök
Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke
Vágólapra másolva!
Közel hatmillió forintos megbízást kapott Gimes Gergely, a Political Capital (PC) korábbi elemzője az LMP frakciójától, többek között a párt kampányának előkészítésére – derült ki az Országgyűlés honlapján feltüntetett nyilvános szerződésekből. A Political Capital erősen köthető Soros Györgyhöz. 
Vágólapra másolva!

Bár az ellenzéki pártok folyamatosan pénzhiányra panaszkodnak, nem ritka, hogy komoly pénzekkel jutalmazzák – közpénzből – a bizalmi körükhöz tartozó embereket, cégeket.

Havi több mint egymillió forint tanácsadásért az LMP-nél

A parlament hivatalos oldalán elérhető nyilvános szerződéslistából kiderült, hogy

az LMP megbízási szerződést kötött Gimesi Gergellyel, a Political Capital volt elemzőjével.

A március elsején aláírt dokumentumon a frakció részéről Keresztes László Lóránt, a zöldek társelnökének és frakcióvezetőjének neve szerepel. Gimesinek

  • a helyi ügyek, kampány tavaszi időszakának előkészítése,
  • a beérkezett ügyek feldolgozása és a parlamenti munkába való csatornázása, valamint az ehhez kapcsolódó beszéd- és szövegírás,
  • az LMP-frakció tavaszi ülésszakra vonatkozó politikai kommunikációs cselekvési tervének a kidolgozása

lesz a feladata, amiért

5,6 millió forint fog a számlájára érkezni.

Mivel a megbízás időtartama március elejétől június végéig tart, ez havi lebontásban azt jelenti, hogy az LMP négy hónapon keresztül több mint egymillió forintot fizet Gyimesinek. A dolog pikantériája, hogy Gimes korábban, 2006-tól a Political Capital elemzőjeként dolgozott, ahogy az LMP korábbi tanácsadó cégének, a Whitbynak másik két alapítója is. Gyulai Attila a Political Capitalnél ügyvezető igazgató volt. A PC meglehetősen kétes hírnévnek örvend, tavaly októberben a Szegedi Tudományegyetem felbontotta a Krekó Péter-féle céggel kötött együttműködési keretmegállapodást, mert a központi jogi és gazdasági minőségbiztosítási rendszerük kockázatosnak ítélte meg az „együttműködést”. Árulkodó, hogy a Political Capital honlapján többek között a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány partnerként szerepel.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke Forrás: Facebook

Ahogy beszámoltunk róla, nemrég a Jobbik is hasonló helyzetbe került, mint most az LMP: annak ellenére, hogy állításuk szerint pénzszűkében vannak, tavaly év végén több mint 57 millió forint állami pénzt utaltak ki a hozzájuk köthető Iránytű Intézetnek.