Átlátszó ellenzéki trükk: így áll az antiszemita Jobbik Karácsony mögé

Puzsér Róbert
Vágólapra másolva!
Csütörtökön Puzsér Róbert, valamint a Jobbik és az LMP képviselői közösen tartottak sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, felsorakoznak a humorista mögé az őszi főpolgármester-választáson. Bár elsőre úgy nézhet ki, hogy Puzsér elindításával egymásnak feszülnek az ellenzéki blokkok az előválasztási kampány során, azonban portálunk értesülései szerint egyáltalán nem erről van szó. Úgy tudjuk, újabb ellenzéki trükk van a láthatáron, amelynek célja Karácsony Gergely tehermentesítése.
Vágólapra másolva!

Már abból ki lehetett találni, hogy – az LMP után – a Jobbik is be fog állni Puzsér Róbert mögé, hogy az MTI-ben megjelent a hír, miszerint csütörtökön közös sajtótájékoztatóra áll ki vele Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnökei, Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, Moldován László, az LMP budapesti elnöke, valamint Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke. Így is lett: a két párt minden eddiginél szorosabbra fűzte a viszonyát, hiszen képviselőik bejelentették, megállapodást írtak alá arról, hogy Puzsért támogatják az őszi főpolgármester-választáson. Ezzel a

Jobbik nyíltan vállalta, hogy az egykoron ellenségnek számító LMP az első számú politikai szövetségese lett.

Puzsér kérdésre válaszolva elmondta, hogy rajtuk kívül potenciális támogatóként a Momentumra számít, ugyanakkor hozzátette, hogy „nemigen érzi a szándékot a csatlakozásra”.

Trükk az egész?

Bár első olvasatra úgy tűnik, a humorista elindításával egymásnak feszülnek az ellenzéki blokkok az előválasztási kampány során, azonban az Origo információi szerint a legkevésbé sem erről van szó. Úgy tudjuk,

a Puzsér-jelenség száz százalékig trükk, amelynek célja Karácsony Gergely „tehermentesítése”.

Ismert, Zugló polgármestere körül az utóbbi időszakban gomba módjára szaporodtak a botrányok. Ezek közül az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó az volt, amikor a politikus élő adásban mondta ki, hogy zsidó származású képviselőket listázni „nem nácizmus”. Az ügy csúnyán ráégett Karácsonyra, többen az antiszemita nézetek védelmezésével vádolták meg. Karácsony érdeke egyértelműen az, hogy lemossa magáról a dolgot, és a Jobbikkal, valamint a pártnak a náci botrányaival ne hozzák összefüggésbe. Mivel Tarlós István minden közvélemény-kutatás szerint magasan vezet mindkét ellenzéki jelölt előtt, a Párbeszéd társelnöke még egyszer nem hibázhat ekkorát.

Értesülésünk szerint mind a régi baloldali blokkon (MSZP-DK- Párbeszéd), mind a Jobbik-LMP-n belül egyöntetű a vélekedés, miszerint Karácsony az esélyesebb kihívó, ezért őt kell támogatni. Csakhogy ahhoz, hogy ez valóban érvényre jusson, nyugodt kampányra van szüksége, lehetőleg jó távol tartva a náci botrányokban fuldokló Jobbiktól. Információink szerint

a háttérben megállapodás született az ellenzéki pártok között arról, hogy mindenféleképpen Karácsony lesz a közös jelölt.

Értesüléseink szerint a terv megvalósítására két forgatókönyvet tettek le a nagy összellenzéki kerekasztalra:

  • Puha kampány: Puzsérék ugyan elindulnak az előválasztáson, azonban közel sem olyan intenzitással fognak kampányolni, ami a győzelemhez elegendő lenne. A látszatra megtartott második fordulót követően Karácsony kerül ki győztesen, ami után a Jobbik és az LMP felsorakozik mögé. Ennek a forgatókönyvnek az lehet az előnye, hogy akár több hónapig tehermentesítik Karácsonyt.
  • Megfúrják az előválasztást: az is benne van a pakliban, hogy az előválasztás el sem jut a következő szakaszba, hanem előtte széthullik. Úgy tudjuk, az ellenzék valamennyi pártjában úgy számolnak, hogy ebben az esetben Puzsérék ilyen-olyan okokra hivatkozva be fogják jelenteni, mégsem indulnak el.
Forrás: Youtube

Nem volt váratlan a Jobbik döntése

Ezeknek a terveknek fontos része volt a Jobbik és Puzsér közelítése. Jól láthatóan az utóbbi időszakban többször barátilag nyilatkoztak egymásról, és együtt mutatkoztak a nyilvánosság előtt. Február elején egy pécsi fórumon a Simicska-Hír TV egykori munkatársa – vezető jobbikos és LMP-s politikusok társaságában – arról beszélt, hogy ellenzékváltásra van szükség, mert az ellenzék súlypontja továbbra is „Gyurcsány Ferencen belül van”. Sokatmondó volt, hogy nem sokkal később a zsidólistázós ügye miatt kellemetlen helyzetbe került Gyöngyösi Márton védelmére sietett, egyik posztjában arról értekezett, hogy túl van lihegve a dolog, amely szerinte egyrészről már régen volt, másrészről pedig már elnézést is kért mondataiért. Miután március elején a „Mit akar Puzsér Róbert? Mi az a Sétáló Budapest?” című konferencián programot hirdetett, akkor Sneider Tamás Jobbik-elnök sietett leszögezni, hogy szimpatikusak voltak számára Puzsér felvetései. A hétfői kaposvári fórumon pedig Bana Tibor, jobbikos képviselő jelentette ki, hogy „alapvetően pozitívan áll” a humorista főpolgármester-jelöltségéhez. Beszédes, hogy az eseményen megjelentek az LMP vezetői is.