Szekszárdi gyerekgyilkosság: a drog önmagában soha nem elég egy ilyen brutális támadáshoz

2019.03.14. 09:58

A kóros elme nem ismer határokat. Az Origónak nyilatkozó szakember szerint ezt bizonyítja a múlt héten történt kegyetlen gyilkosság is, amelyben egy 19 éves férfi megölte hatéves unokatestvérét. Azt mondja, a férfi ösztönlénnyé vált, akinél átszakadt a morális gát, a fékrendszer. K. Dánielt most egy hónapig pszichiáterek vizsgálják, hogy kiderüljön, tudatában volt-e annak, amit csinált.

Március 8-án, pénteken délután, a gyanú szerint unokatestvére, a 19 éves K. Dániel elcsalta az udvarukon játszó, 6 éves kislányt a Séd patak melletti töltéshez. Elképzelhető, hogy meg is erőszakolta a kislányt, de az tény, hogy egy nagyobb tárggyal, valószínűleg egy vascsővel, legalább hatszor lesújtott a fejére. A gyerek belehalt a sérüléseibe, a holttestét még a támadás napján megtalálták, miután fél napig mindenhol keresték rokonai.

A Séd patak, ahol megtalálták a kislány testétForrás: Tolnatáj TV

K. Dánielt már a gyilkosság napjának éjszakáján elfogták, másnap pedig őrizetbe is vették, és 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett gyilkosság megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A gyilkosságot már bevallotta, de részleteket nem árult el.

A férfi előzetes letartóztatását hétfőn rendelte el a Szekszárdi Járásbíróság.

Az elmúlt pár napban több információ is napvilágot látott a szekszárdi gyerekgyilkossággal kapcsolatban. 

Az egyik ilyen szerint a férfi összeveszett a kislány anyjával, és a gyereken állt bosszút, méghozzá kegyetlen módon.

Miután a fiatal férfi rájött, hogy tudják, mit tett, megpróbált öngyilkos lenni. A szakember szerint, ha valaki gyilkol, jogosan feltételezhetjük, hogy elmebeteg, de ez nem minden esetben igaz. Hogy kiderüljön, mi áll a szekszárdi gyerekgyilkosság hátterében, a 19 éves férfit egy hónapig megfigyelik az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Így kiderülhet, hogy a gyilkosság idején a kóros elme milyen mértékben befolyásolhatta a belátási képességét a férfinek.

A pszichotikus állapot, azaz a beszűkült tudat, amikor alapvetően a mentális folyamatok összemosódnak. Ilyenkor a valóság észlelése torzul. Torzul a gondolkodása, ahogy az érzékelése is, nagyon sokszor hallucinál, ami legtöbbször hallásos, irányító jellegű hallucináció. Azonban ebben az esetben a gyilkosság hátterében feltételezhető a skizofrénia– magyarázza Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Emellett az ítélőképessége és a beszéde is torzul, és mindemellett megjelenik egy bizarr magatartás – ezek pedig még mindig a skizofrénia jellemző tünetei. Az Origónak nyilatkozó pszichológus szerint a skizofrénia nem kizárható, mint lehetséges ok a gyilkosság hátterében. 

A szakember azt mondja, sokszor a skizofréniához egyfajta vonatkoztatásos téveszme is társul, például azt érzi, hogy valamilyen küldetése van. De akár paranoid, üldöztetéses téveszme is kialakulhat.Akkor, amikor valaki pszichotikus állapotba kerül, amelynek a hátterében akár skizofrénia vagy súlyos személyiségzavar áll, az az ember ön- és közveszélyes. Az az ember képes gyilkolni, a bűncselekmény valószínűsége nő abban az esetben, ha valaki ebben a beszűkült tudatállapotban van.

Ha a tudatzavar miatt súlyos mértékben korlátozódik az illető belátási képessége – idetartozik az elmebetegség, például a skizofrénia is –, akkor nem büntethető, vagyis nem fogja a büntetését börtönben tölteni.
De van egy másik lehetőség is, ha az okokat boncolgatjuk. Az elfogott férfi súlyos személyiségzavarban is szenvedhet. Ebben az esetben megrekedt egy gyermeki szinten a személyiségfejlődésében, vagyis olyan merevvé vált, és torz személyiségjegyek jellemezhetik, hogy nem képes megfelelő módon reagálni bizonyos helyzetekre. 

Az ilyen embereknek torz gondolkodásuk van a világról és saját magukról is egyaránt. Az ilyen embereket elsodorja a vágy, az érzés, ösztönlénnyé tudnak válni, úgy, hogy alapvetően elveszítik a realitásérzéküket. Ők nem tudnak késleltetni, tehát az ilyen ember nem tud mérlegelni, nem foglalkozik a következményekkel és hárítja a felelősséget

– magyarázza Makai Gábor, majd hozzáteszi, hogy egy súlyos személyiségzavar esetében minél primitívebb személyiségműködéssel rendelkezik, minél éretlenebb az ember, annál inkább ösztönlény.

Abban az esetben, ha a tudatzavar következtében enyhén vagy közepes mértékben korlátozva van a belátási képessége (a személyiségzavar ebbe a kategóriába tartozik), akkor ez az ember felelősségre vonható, így büntetését nem Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tölti

– teszi hozzá.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szekszárdi gyilkossággal gyanúsított férfi esetében a bíróság 2 éve elrendelte, hogy gyámság alá kell, hogy kerüljön. Kiderült, hogy pszichiátriai kezelésekre járt, és korlátozták is a cselekvőképességét. Hogy egy mentális beteget részlegesen vagy teljesen minősítsenek cselekvőképesnek, az attól függ, milyen a belátási képességének a foka – mondja a szakpszichológus.

Vajon a drog vezetett a gyilkosságig?

Még egy rizikófaktor lehet a súlyos személyiségzavar egyik velejárója, a drog- vagy alkoholfüggőség is.Ezzel még inkább ösztönlénnyé tud változni az illető, de feltételezem, hogy ez a jéghegy csúcsa, egy olyan tényező, ami valóban szerepet játszhatott akár abban a helyzetben is, de nem ez a fő tényező

– magyarázza. 

Árulkodó jel lehet, hogy a gyilkos a sírásra, a fájdalomra, a vérre érzéketlen volt abban a helyzetben. Minden ember, akinek nem kóros az elmeállapota, az megijed, megáll, lefékez, kontrollt tart. Ezek közül egyik sem állt fenn a 19 éves férfinél, így most azt is vizsgálják az igazságügyi megfigyelési intézményben jelenleg, hogy akkor, ott, ő ennek tudatában volt-e, vagy sem.

A fiatal férfi egyébként korábban is agresszívan viselkedett, állatokat kínzott, tehát voltak arra utaló jelek, hogy nincs minden rendben vele. De vajon a gyilkosság is megelőzhető lett volna?

Nem citálható valaki az elmegyógyintézet zárt osztályára, ha nem pszichotikus, nincs beszűkült tudatállapotban. Mert ha nincs beszűkülve a tudatállapota, akkor nem ön- és közveszélyes. Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy a 19 éves férfi benne volt az ellátó rendszerben, pszichiátriai kezelés alatt állt, és feltételezhetően gondozott beteg volt korábban is. Ezt igazolhatja az is, hogy gondnokság alá vették a férfit

– mondja Makai Gábor, hozzátéve, hogy nem lehet előre megmondani senkiről sem: belecsúszik egy ilyen pszichotikus állapotba, és akkor gyilkolni fog-e, vagy sem.

Lincshangulat alakult ki a szekszárdi gyerekgyilkos tárgyalásán. A rokonok megfenyegették a gyerekgyilkossággal gyanúsított K. DánieltFotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyanakkor azt mondja, minél szétesettebb valaki személyisége, annál nagyobb valószínűséggel tud belecsúszni egy ilyen brutális gyilkosságba, aminek a hátterében a legtöbbször kóros elmeállapot áll. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK