Brüsszel titokban azon dolgozik, hogy kötelező legyen az ENSZ migrációs csomagja

TOPSHOTS Horizontal IMMIGRATION MIGRANT RESCUE NGO RAISED FIST
A migrant gestures while disembarking from the Dutch-flagged Sea Watch 3 NGO rescue vessel after it docked on January 31, 2019 in the Sicilian port of Catania, southeastern Sicily. - A ship carrying 47 rescued migrants docked in the Sicilian port of Catania on January 31 with the crew fearing legal action as Italy's far-right interior minister tries to stop new arrivals. The ship which had been waiting off the coast of Sicily with people it rescued in the Mediterranean on January 19, was finally given permission to dock in Catania after six other countries agreed to take them in. (Photo by FEDERICO SCOPPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Brüsszel a korábbi állítása ellenére, valamint annak ellenére, hogy 9 uniós tagállam nem szavazta meg a ENSZ globális migrációs csomagját, titokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tegye a migrációs paktumot – hangzott el az M1 aktuális csatorna hírműsorában szombaton.
Vágólapra másolva!

– ez áll abban, az M1 birtokába jutott dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített.

A híradó szerint az 53 pontból álló tanulmány felsorolja, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktumának pontosan miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehetnek a tagállamok számára is kötelező hatásai.

Forrás: AFP/Federico Scoppa

Az Európa Bizottság jogi szolgálata szerint a migrációs paktum teljes mértékben megfelel az uniós szerződéseknek, mert egy adott közös problémára kínál megoldást. A tanulmányban arra hivatkoznak, hogy 2017-ben az uniós tagállamok aláírtak egy dokumentumot, amelyben támogatták a globális migrációs paktum kidolgozását. Csakhogy a végeredménnyel 28 tagállamból 9 nem értett egyet: a paktumra Magyarország és 8 másik uniós ország is nemmel szavazott tavaly decemberben.

A kész dokumentum leszögezte, hogy

a migrációra az egész világon érvényes és azonos szabályok kell, hogy érvényesek legyenek, a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell, hogy kapjanak.

Korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter súlyos hibának nevezte a paktum elfogadását, amely ahelyett, hogy megállítaná, ösztönzi a migrációt. Az ENSZ főtitkára szerint viszont a migráció egy pozitív globális jelenség, a paktum pedig egy útiterv, amely mindenkinek a hasznára válik.

Migránsok Kiskunfélegyházánál Forrás: police.hu

A híradó szerint a migrációs paktumról több uniós vezető és a német kancellár is elismerően nyilatkozott. Angela Merkel úgy vélte, a migrációs csomag nemcsak Németország nemzeti érdekének felel meg, hanem mindenki jól jár vele. A migrációs paktumról más brüsszeli politikusok és vezetők is azt mondták, hogy jogilag nem lesz kötelező érvényű a tagállamokra nézve.

Az Európai Bizottság Jogi Szolgálata most viszont azt írja:

a globális paktum mégis jogi hatással bír, mert határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát.

A tanulmány a Lisszaboni Szerződésre hivatkozik, amely kimondja, hogy az uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket. Ráadásul az unió kiemelten foglalkozik a humanitárius segítségnyújtással, a szerződés értelmében ezt a munkát össze kell hangolni a nemzetközi szervezetek, kiváltképp az ENSZ tevékenységével.

A dokumentum – amit az M1 információi szerint egyelőre csak szűk körben terjesztenek – az utolsó pontban leírja, hogy

Vagyis Brüsszel – a korábbi állításai, valamint annak ellenére, hogy 9 uniós tagállam nem szavazta meg a paktumot, titokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tehessék az ENSZ globális migrációs csomagját.