Elutasították a köztévénél botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

2019.02.20. 09:59

A Legfőbb Ügyészség a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt az országgyűlési képviselők jogi képviselői által bejelentett panaszokat elutasította - olvasható az ügyészség szerdai közleményében. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség is hasonlóan tett, így került a legfőbb ügyészi szervezethez az ügy.

Emlékezetes, december végén egyes ellenzéki képviselők az MTVA kunigundai székházában szerkesztőket zaklatva szerették volna elérni, hogy olvassák be követeléseiket. Az akció hamar lecsengett, azonban a kormányellenes politikusok úgy látták, a köztelevízió biztonsági emberei erőszakot alkalmaztak velük szemben, ezért a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordultak. Az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tett feljelentésük azonban elutasításra került. Az elutasító határozat ellen a feljelentő ellenzéki politikusok panasszal éltek, és kérték a büntetőeljárás lefolytatását, így került az ügy a Legfőbb Ügyészséghez, akik a panaszokban foglaltakat alaptalannak találták, és azokat a következő indokokkal elutasították.

  1. A panasz alapján felmerül annak a kérdése, hogy az országgyűlési képviselők az MTVA-székháznál hivatalos személyként jártak-e el.
  2. Az országgyűlési képviselők a biztonsági őrség tájékoztatása, figyelmeztetése és egyértelmű tiltása ellenére megpróbáltak bejutni az MTVA-székház szerkesztőségeibe, az élő adást készítő stúdióba, a vezérlőkbe, amellyel az élő adást zavarták volna, a közérdekű üzem rendeltetésszerű működését akadályozták, illetve veszélyeztették volna.
  3. A képviselők állításával szemben, nem tekinthető jogtalannak, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az MTVA székházába nem mentek be.
  4. További kérdésként merült fel a panasz kapcsán, hogy az MTVA székházában a közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette elkövethető-e.
  5. A panaszokban írtakkal ellentétben, a feljelentést elutasító határozat részletesen tartalmazza, hogy az MTVA épületében tartózkodó képviselők közül ki lépett fel támadólag a biztonsági őrség tagjaival szemben, és mindennek során pontosan milyen magatartást tanúsított. A határozat – a panaszban foglaltaktól eltérően – nem kelti azt a látszatot, hogy minden, az MTVA épületében tartozódó személy támadólag lépett volna fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK