Karácsony Gergelynek és ellenzéki társainak még a legegyszerűbb szavak leírása is gondot okoz

2019.02.20. 16:59

Ismét nevetségessé vált az MSZP-Párbeszéd örökös önjelölt politikusa, a rendkívül gyenge és alkalmatlan Karácsony Gergely. Ezúttal egy egészen nevetséges helyesírási hibát sikerült összehoznia egy kormányszidalmazó Facebook-posztban. Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője az Origo megkeresésére a helytelenül író ellenzéki politikusokról elmondta, ha egy politikus nem tud egy adott szót vagy szóösszetételt helyesen leírni, azzal azt bizonyítja, hogy alkalmatlan komoly tisztséget viselni. Ismert, mostanában több ilyen esetre is sor került, Karácsony előtt Kunhalmi Ágnes, a szocialisták oktatáspolitikusa vétett súlyos hibát (Bangóné Borbély Ildikóval közösen). 

"Minden olyan alkalommal, amikor az ellenzéki politikusok politikai, helyesírási hibát vétenek, akkor egyben azt is bizonyítják, hogy teljes mértékben alkalmatlanok bármilyen későbbi, komoly munkával járó feladat elvégzésére" - Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője ezekkel a szavakkal reagált az Origónak arra a kérdésére, miszerint az ellenzéki politikusok által vétett helyesírási hibák milyen hatással lehetnek a személyes népszerűségükre, illetve megítélésükre. A kutató kiemelte, hogy a politikusoknak az egyik legfontosabb tőkéje a kompetencia és a kormányzóképesség. Összegzésképpen elmondta, hogy a helytelenül író politikusok mutatói könnyen lefele ívelő pályára kerülhetnek ezeknek a hibáknak köszönhetően a későbbiekben. Meglátása szerint az összetettebb kérdés, hogy a politikusok pártjaira, az MSZP-re és a Párbeszédre milyen hatást gyakorolnak ezek a hibák. Tóth úgy látja, rövid távon az ilyen esetek még nem befolyásolják érdemben a pártszövetség megítélését, azonban hosszú távon, ha több ilyen és ehhez hasonló helyesírási, vagy más típusú hibával fognak találkozni a választópolgárok, akkor ezek előbb-utóbb a pártok gyengeségeként fognak rögzülni a társadalomban. Az elemző hangsúlyozta, hogy a történtek kialakíthatnak egyfajta komolytalan képet ezekről a pártokról és politikusokról a polgárok szemében. "Ha egy politikus nem tud egy adott szót vagy szóösszetételt helyesen leírni, azzal azt bizonyítja, hogy a későbbiekben alkalmatlan lenne komoly tisztséget viselni, hiszen egy ilyen egyszerű feladatot sem képes tisztességesen ellátni." Az elemző szerint a történteknek

az a legfőbb üzenete a társadalom felé, hogy a sorozatosan hibázó politikusokat inkompetens, hozzá nem értő szereplőként fogják látni a választópolgárok.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint negatív hatással lehet az ilyen és ehhez hasonló akciók az ellenzéki politikusok megítéléséreForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ahogy beszámoltunk rólaKunhalmi Ágnes párttárásával, Bangóné Borbély Ildikóval egy "Képviselőkbe folytani a szót illendő?" feliratú A4-es lappal állt ki az Országgyűlés Mentelmi bizottsága elé hétfőn. Nem csoda, hogy Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője is kommentálta a szocialista politikusok balul sikerült performanszát. "Általános iskola 4. osztály, magyar nyelv és irodalom, helyesírás, helyes szóértelmezés, pótvizsga feladat: Írj egy-egy mondatot a fojt és a folyt szavakkal! Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes leülhet, elégtelen! A negyedik osztályt ismételni kötelesek! - írta ki közösségi oldalára.

Két teljes napnak sem kellett eltelnie, és következett az újabb látványos tévesztés: Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd elnökének sikerült rosszul leírnia a "dolgozószobájában" szót az aktuális kormányszidalmazó posztjában, ugyanis ly-nal "helyettesítette" a "j-t". Mi a közös az esetekben? Az, hogy ezek a politikus a baloldali pártszövetséget, az MSZP-Párbeszédet képviselik. Ezek a tévesztések azért is különösen kellemetlenek, mert 

a szocialista Kunhalmi Ágnes pártjának az oktatáspolitikusa, míg a párbeszédes Karácsony Gergely a pártszövetség kormányfő-jelöltje volt.  

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd örökös (ön)jelöltje az éppen aktuálisan zajló kampányban. Rendkívül gyenge és alkalmatlan politikusként könnyen irányítják a háttérből a baloldal valódi vezetői, elsősorban Gyurcsány Ferenc. Emlékezetes volt, amikor Karácsony a Hír TV-ben kétségbeesetten próbálta megvédeni Gyöngyösi Márton jobbikos frakcióvezető durva antiszemita megnyilvánulását, amikor a zsidókat akarta listázni. A botrányos szereplés után, persze, maradt a pozíciójában, hiszen gyengesége miatt tökéletesen megfelel egy bábjelöltnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK