Orbán Viktor: Magyarország épül, újabb mérföldkő az élelmiszeriparban

2019.02.11. 11:27

Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták fel hétfőn Visontán. A visontai búzakeményítő üzem évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, ezzel teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban.

Jó, ha nem csak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország – fogalmazott a kormányfő a Heves megyei településen.

Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel – jegyezte meg Orbán Viktor, célul tűzve, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot.

A miniszterelnök azt is világossá tette, hogy Magyarország "egy tapodtat sem enged" a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent. Azt is kiemelte, hogy az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti.

Sok ilyen vállalatra lesz szökség a jövőben

A kormányfő hangsúlyozta: sok ilyen vállalatra lesz szükségünk a jövőben, bátor és vállalkozószellemű cégekre, amelyek a hazai fejlesztés és innováció éllovasaivá válhatnak. A cél az - folytatta -, hogy a legfejlettebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, hogy "azután ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk".

A visontai beruházáshoz biztosított 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatással kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: "adnánk az ország más városaiba és más falvaiba is, ha lenne több terv és több vállalkozószellem". A magyar gazdaság fejlesztésének korlátját ugyanis ma nem a pénzszűke, hanem sokkal inkább az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és vállalkozószellem hiánya jelenti - mondta.

A Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzeme az átadás napjánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A legmodernebb búzakeményítő üzem a visontai 

A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc a határidőre elkészült gyárat, amely Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme, innovatívnak, intelligensnek, környezetbarátnak, 21. századinak nevezte. Jelezte, hogy a gyárnak a szomszédos Mátrai Erőmű biztosít energiát.

Reményét fejezte ki, hogy a búzakeményítő gyár nagy sikereket fog elérni, egyúttal közölte: május-júniusra elkészül a második és a harmadik ütem.

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték - ismertette Mészáros Lőrinc.

Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos ipartörténeti nap a mai, az üzem a hazai innovációt és szakértelmet bizonyítja. Azt mondta, a sikeres működéshez minden szükséges előfeltételt megteremtettek, az iparágban elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Mátraalján élők büszkék az értékeikre, a földjükre, azt tisztelik és becsülik, aki erre építve értéket teremt, munkát ad.

Munkahelyteremtő beruházás

Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt 700 embernek ad munkát a térségben.

Az elérhető legjobb technológiát alkalmazó, automatizált üzemben készült termékeket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett pedig takarmánytermékeket is előállítanak. A
visontai üzemben előállított alapanyagokat a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig bárhol meg lehet találni - írták a közleményükben.