Karácsony csődbe viszi Zuglót: a parkolás is milliárdos veszteséget hoz

KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Budapest, 2019. február 3. A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Várnai László a Civilzugló Egyesület zuglói képviselője blogján pakolt ki arról, hogy durván ráfizetéses a zuglói önkormányzatnak Karácsony Gergely régi álma, a fizetős parkolás. Összesítéséből az derült ki, hogy a Párbeszéd politikusának projektje több mint hétszázmillió forintos veszteséget termelt – mindössze másfél év alatt. Újabb kellemetlen kérdések merültek fel a Jobbik-mentegetést követően a régi baloldal főpolgármester-jelöltjével kapcsolatban: mi az oka annak, hogy az általa vezetett városrészben ilyen drágán üzemeltetik a fizetős parkolást, az ebből beszedett pénz pedig hová tűnt?
Vágólapra másolva!

Sokáig úgy nézett ki, nem valósul meg Karácsony Gergely nagy álma, a fizetős parkolási rendszer az irányítása alatt álló kerületben. A sikertelen próbálkozások után végül 2017. szeptembertől mégiscsak zöld utat kapott a projekt, amelyről később kiderült, a legdrágább egész Budapesten. Csütörtökön tovább gördült a történet: hiába kéri meg rendesen a szolgáltatás árát a XIV. kerületi önkormányzat, így is csúnyán veszteséges a dolog. Több meglehetősen erős kérdés felmerül a hírrel kapcsolatban.

Több mint 700 millió forintos veszteség lett a vége

A Budapest irányítására törő Karácsonynak jelen állás szerint nemcsak a Jobbik náci bűneinek mentegetése, hanem a városvezetés sem tartozik az erőssége közé, ugyanis egyik fő terve, a fizetős parkolási rendszer látványosan a gyengélkedés jeleit mutatja. A projekt kudarcáról, Várnai László, a Civilzugló Egyesület zuglói képviselője számolt be blogján. Összesítéséből az derült ki, hogy

hogy Karácsony terve 2017-ben (ami nem is teljes év volt) 489.789.820, egy évvel később 249.439.981 forint veszteséget termelt az általa vezetett önkormányzatnak.

Forrás: Várnai László blogja

A politikus emlékeztetett arra, hogy a parkolás bevezetésekor a városvezető még milliárdos nyereséget vizionált, a fejlesztések leendő forrásaként mutatta be a fizető parkolást. „A mutyigyanúsan áterőltetett fizető parkolás meghökkentően nagy veszteséget hozott” – összegezte Karácsony álmának végkimenetelét. A projekttel kapcsolatban kifogásolta az elszabadult árakat, erre példaként hozta fel, hogy a helyi vállalkozóknak 189 000 forintjába kerül a „kedvezményes” bérlet. A történettel kapcsolatban a következő kérdések merülnek fel:

  • Mi az oka annak, hogy a fizetős parkolást ilyen drágán üzemeltetik?
  • Hová tűnt az ebből beszedett pénz?
Sokasodnak a kérdések Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje körül Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Minden bizonnyal ezt sem fogjuk megtudni Karácsony Gergelytől, mint ahogy azt sem, hogy szerinte Gyöngyösi Márton ötlete, miszerint a zsidó származású képviselőket listázni kellene, miért nem nácizmus.

Elkótyavetyélik a zuglói ingatlanokat

Nemcsak a fizetős parkolásból beérkező pénzek úsztak el, hanem a zuglói ingatlanok is. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az MSZP-Párbeszéd bukott miniszterelnök-jelöltjének önkormányzata áruba bocsátotta a kerület utolsó nagy kiterjedésű telkeit. Az összességében milliárdos tételű ingatlaneladás egy tavaly szeptemberi képviselő-testületi ülésen került szóba. A telkek értékesítésére feltehetően azért van szükség, mert az önkormányzatnak a szociális bérlakások és bérlemények után 1,8 milliárd forintos kintlévősége keletkezett, aminek behajtását az önkormányzat vezetése valamiért nem szorgalmazza.