Karácsony Gergely egyre mélyebbre süllyed a Jobbik és saját maga mentegetésében

Karácsony Gergely szavaz, Választás 2018
Budapest, 2018. április 8. Karácsony Gergely nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután szavazott a zuglói Örökzöld Óvodában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
"Nem volt életem interjúja" - ezzel mentegette a magyar politika legnagyobb mez- és gondolatváltója magát a keddi Hír TV-s interjút megmagyarázó szerdai ATV-s interjúban. A Párbeszéd társelnöke szerint annyira rosszul ment a Jobbik-mentegetés, hogy inkább hagyni kellett volna a fenébe az egészet. Nem így tett, ezért a balliberális televízióban próbált korrigálni: konkrét hazudozás és szánalmas mentegetőzés lett a vége. 
Vágólapra másolva!

Egy nap gondolkodási idővel a háta mögött jóval barátibb környezetben futhatott neki ismét Karácsony Gergely annak a kérdéskörnek, miért van mostanában ilyen jó véleménnyel a Jobbikról, amikor pár hónapja még arról beszélt, hogy a párt tele van nácival, akikkel elképzelhetetlen az együttműködés. A keddi Hír TV-s interjúja annyira kellemetlenre sikeredett, hogy még Soros blogja is arról cikkezett, a politikus nem készült fel megfelelően. Karácsony erre szerda este az ATV Spirit Fórum című műsorában tett még egy kört, ahol megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Nem jött össze, hazudozás, és kínos mentegetőzés lett a vége.

Karácsony: A zsidólistázós Gyöngyösi nem náci

Ahogy beszámoltunk róla, a baloldali előválasztás első fordulójának győztese kedd este tízperces, levegővétel nélküli Jobbik-mentegetésbe kezdett. Olyanokat mondott, hogy

nem nácizmus, hogy Gyöngyösi listázta volna a zsidó származású képviselőket, nem rasszizmus, hogy Sneider Tamás bántalmazott egy mozgásképtelen roma férfit,

a jobbikos politikus cigányagyonverős mondata pedig szerinte "egy kiragadott beszélgetés" része volt. A történet fonákja az, hogy nem is olyan régen még teljesen másképp gondolkodott a Jobbikról: határozottan leszögezte, nincs helyük az általa elképzelt ellenzéki együttműködésben, mert a párt tele van "inaktív" nácival. Az interjú annyira kínosra és ellentmondásosra sikeredett, hogy az ATV-ben szánalmas mentegetőzésbe fogott. Szavaiból az derült ki, mindenki hibás volt, csak ő nem, a náci botránysorozattal sújtott Jobbikkal meg minden oké, nagyon szívesen összefognak velük. A gigantikus mentegetéshalmaznak a következők voltak a legfontosabb mozzanatai:

  • Hárítás:Ahhoz vagyok szokva, ha valaki kérdez, tisztességgel válaszolok. Nem állítom, hogy sikerült ebben a beszélgetésben szóhoz jutnom..."
  • Kényelmetlen kérdésekre nem kellett volna válaszolnia: "lehet, hogy ott kellett volna hagynom a beszélgetést és kisétálnom a stúdióból."
  • A zsidólistázós Gyöngyösi nem náci, bár tüntetett ellene: "Én is ott voltam azon a tüntetésen, amit ez a mondat kiváltott. Én a Jobbik jelenlegi frakcióvezetőjét nem tekintem náci politikusnak."
  • A Jobbikkal minden oké: "az önkormányzati választásokon való együttműködést a Jobbikkal továbbra is jónak gondolom."