Akkora kudarc az ellenzéki előválasztás, hogy Gyurcsányék már menekülnének belőle

Vágólapra másolva!
„Jó lenne, ha nem lenne második forduló az előválasztáson, mert az LMP jelöltjét a Demokratikus Koalíció nem tartja komoly jelöltnek” – ezekkel a szavakkal tette egyértelművé Gréczy Zsolt, a DK szóvivője, hogy legszívesebben a tegnapi nappal letudná a baloldali castingot. Bár az összellenzéki sajtótájékoztatón a Gyurcsány-párti politikus Puzsér alkalmatlanságával indokolta az általa óhajtott visszavonulást, a háttérben a válogató totális kudarca állhat: a budapesti névjegyzékben szereplők alig több mint két százaléka szavazott az első körben, ami egy hatalmas pofonnal ért fel. 
Vágólapra másolva!

Tegnap beszámoltunk róla, hogy – a feltűnő érdektelenség mellett, a névjegyzékben szereplők mindössze 2 százalékának részvételével megtartott – előválasztás első fordulóját a párbeszédes Karácsony Gergely nyerte a szocialista Horváth Csabával szemben. Egy decemberi megállapodás értelmében Puzsér Róbert várja a második körben a karrierje során folyamatosan bukdácsoló zuglói politikust – ha egyáltalán sor kerül rá. Ugyanis a régi baloldali elitből egyre többen kérdőjelezik meg ennek szükségességét, egyre több olyan nyilatkozat hangzik el, amiből arra lehet következtetni, hamarosan kihátrálnak a megállapodásból.

Kihátrálna a régi baloldal az előválasztás mögül

Valamivel fél egy után ismét összellenzéki sajtótájékoztatót tartottak, ezúttal Ander Balázs (Jobbik), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Szabolcs (független), valamint Gréczy Zsolt (DK) részvételével. Utóbbit arról faggatták az újságírók, hogy mi a véleménye az előválasztás tegnap lezárult első fordulójával kapcsolatban, valamint kívánatosnak tartaná-e a második kör megtartását:

– így válaszolt Gréczy a kérdésre.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője és szóvivője szerint jó lenne, ha nem lenne második fordulója az előválasztásnak. Gyurcsányék kihátrálnának a totális kudarcból? Forrás: Facebook

A nyilatkozat előrebocsátja, hogy

a Puzsér által szoclib netwörknek nevezett blokknak a legkevésbé sincs ínyére, hogy még egy kört tartsanak az érdektelenségbe fulladt politikusválogatóból.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy december végén a Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Molnár Zsolt által aláírt szándéknyilatkozatban rögzítették a felek, hogy két forduló alatt döntenek a balliberális oldal közös főpolgármester-jelöltjéről. Bár jól érzékelhetően Puzsér alkalmatlanságára próbálják tolni a megállapodás felrúgását Gréczyék, a háttérben egyértelműen más politikai okok állnak. A casting ugyanis duplán roncsoló: az elmúlt napok megmutatták, hogy csupán a fővárosiakat egyáltalán nem érdekli a dolog, ráadásul régi sebeket tépett fel, előhozva régi sérelmeket.

Egy ideje nem szeretnének második fordulót

Lassan már menetrendszerűen érkezik az újabb, az előválasztás második fordulójának létjogosultságát megkérdőjelező nyilatkozat. Szombaton szintén Gréczy Zsolt tartott sajtótájékoztatót (akkor egyedül), ahol kifejtette, hogy

nincs olyan alternatíva, hogy Puzsér legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje.

Korábban a válogató első fordulójában súlyos vereséget szenvedő, szocialista Horváth Csaba kérdőjelezte meg a megállapodásban foglaltakat. „Amúgy nem gondolom, hogy lesz az előválasztásnak második fordulója, szerintem addigra Puzsérnak nem lesz érdemi támogatása” – ezt Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje nyilatkozta a Népszavának. Ez a megjegyzés az első forduló eredménye ismeretében kifejezetten kínos Horváthnak.