Viccből gyújtogatott a három kamasz, egy családapa belehalt

Ráday Kollégium, Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégium, tűz
Budapest, 2019. január 23. Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Másfél héttel ezelőtt, január 23-án szerdán égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumának harmadik emelete. A tűzoltók többórás munkálatok után tudták megfékezni a lángokat. Amikor beléptek a házba, kiderült, hogy a tragédiának halálos áldozata is van. A háromszintes épület harmadik emeltén, a lépcsőfordulóban egy összeégett férfi holttestét találták meg, amiről kiderült, hogy egy 47 éves, veszprémi családapáé. Több mint 100 diák maradt fedél nélkül, őket más egyetemek kollégiuma fogadta be, és az önkormányzat is segített nekik. Először közigazgatási eljárásban vizsgálták az ügyet, mert azt hitték, baleset történt, de hamar kiderült, hogy szándékos gyújtogatás volt. Tegnap fogták el a gyújtogató tinédzsereket. 
Vágólapra másolva!

A Károli Gáspár Református Egyetem háromszintes kollégiumi épületében múlt héten szerdán csaptak fel a lángok. Alig 8 perc telt el, a tűzoltók már a helyszínen voltak, és azonnal kiürítették a szomszédban lévő épületeket. Nagyjából 80 embernek kellett elhagynia a kollégiumot vagy az otthonát. Ők melegedőbuszban várták, hogy visszatérhessenek.

A tűzoltók egy összeégett holttestet találtak a harmadik emeleti lépcsőfordulóban,

miután 3 óra alatt sikerült megfékezniük a tüzet.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

– mondta akkor Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Magyarországi Református Egyház még a tragédia napján kiadott egy közleményt, amelyben az állt, hogy a Ráday Kollégiumban, főleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanulókat szállásolták el, 130 hallgató otthona gyulladt ki. Azt is megírták, hogy többségük nem volt az épületben a tűz idején, otthon voltak a vizsgaidőszakban.

Sokan felajánlották segítségüket

Másnapra sikerült a tűzoltóknak az utolsó tűzfészket is megtalálniuk. Ekkorra világossá vált, hogy

az épület kollégiumi része lakhatatlan, a második és harmadik szint ugyanis teljesen kiégett, az oltási munkálatok pedig a többi részt is tönkretették.

Bár a kollégiumban lakók megmenekültek, közülük többen a ruháikat és személyes tárgyaikat elvesztették, ezek a tűz martalékává váltak.

Abban, hogy legyen hol lakniuk a kollégistáknak, a IX. kerületi önkormányzat és az evangélikus egyház is segített, emellett sokan adtak pénzt az egyetemnek. Az ökumenikus segélyszolgálat például kétszer 1 millió forintot ajánlott fel, 1-et a meghalt férfi családjának, 1-et pedig a hallgatóknak, hogy a tűzben elégett értéktárgyaikat minél hamarabb pótolni tudják.

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök személyesen járt a kollégiumban, és együttérzéséről biztosította Szabó István református püspököt, valamint felajánlotta, hogy

a kormány segít újjáépíteni a Ráday utcai kollégiumot.

Forrás: Facebook

Kiderült, ki a halálos áldozat

Pár nappal később sikerült azonosítani az egyetlen halálos áldozatot.

A 47 éves, veszprémi férfinak négy gyereke volt.

Hetente csak egy éjszakát töltött a kollégiumban vendégként, és éppen a doktori munkáján dolgozott.

Úgy gondolták, jó hecc lesz

Másfél héttel később, február 1-én rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a rendőrség a kollégiumi tűz miatt. Elmondták, hogy

a nyomok alapján szándékos gyújtogatás történt.

A három gyújtogatót pedig július 31-én, csütörtökön elfogták. Két 15 és egy 16 éves fiút gyanúsítottak meg az ügyben, akik már részletes beismerő vallomást tettek. Azt mondták a nyomozóknak, hogy

az egyikük otthonában találkoztak, és eltervezték, hogy valamit felgyújtanak. 200 forintért vettek egy körömlakklemosót, majd elindultak a Markusovszky térre, hogy valamire, például egy kukára öntsék és meggyújtsák.

– mondta Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány Fotó: Szabó Gábor - Origo

– tette hozzá.

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a három fiú 100 tűzoltónak "adott munkát", és elárulta, hogy éghetett le ilyen gyorsan az épület.

„A szivacs mögött egy vasajtó volt. Ez egy használaton kívüli ajtó volt, ami mögött olyan berendezési tárgyak voltak, amik meggyulladtak. Továbbá

az ajtó mögött egy lépcsőház található, a legfelső szintjén egy nyitott ablakkal, tehát kémény hatással tudott a tűz terjedni.

Ez volt az oka annak, hogy amikor kiértünk, már egy nagyon komoly tűzzel találtuk szemben magunkat" – mondta az igazgató helyettes.

A három fiú szabadlábon védekezhet.