Szándékosan gyújtották fel a Károli Gáspár Református Egyetem kollégiumát - videó

Ráday Kollégium, Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégium, tűz
Budapest, 2019. január 23. Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Rendkívüli sajtótájékoztatón számoltak be a rendőrök arról, hogy nem baleset történt január 23-án, amikor kiégett a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumának egyik emelete. Egy ember meghalt. Három tinédzsert fogtak el a rendőrök. Mindent bevallottak, azt is elmondták, mi történt.
Vágólapra másolva!

Két 15 és egy 16 éves fiút gyanúsítanak azzal, hogy szándékosan gyújtotta fel a kollégiumot a múlt héten Budapesten. Tegnap fogták el őket, mindhárman budapestiek.

A bizonyítékok is feléjük mutatnak, de ők maguk is beismerő vallomást tettek.

Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23-án. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az Origo tudósítója szerint a három fiú a nyomozóknak azt mondta,

a gyújtogatás előtt már beszélgettek arról, hogy valamit fel kellene gyújtani, és körömlakklemosót is vettek együtt, hogy azt használják majd erre. Ötletelés közben látták meg a szivacsot. Egyikük lelocsolta a lemosóval, a másik felgyújtotta.

Bevallásuk szerint a falnak támasztott matrac úgy lángolt, mint egy kémény. A szakértői vizsgálatok alapján megállapították, hogy a nagy tüzet az okozta, hogy a fal mögötti lépcsőházban éghető anyagok voltak, a tetején pedig egy nyitott ablak.

A fiúk azt is mondták, hogy csak heccnek szánták.

A tragédiának egy 47 éves, többgyerekes, veszprémi családapa az áldozata, akinek a harmadik emeleti lépcsőfordulóban találták meg a holttestét a tűzoltók. A három fiú szabadlábon védekezhet.