Hamarosan ítélet születik a tíz ember életét követelő ajkai vörösiszap-ügyben

H. Szabó Sándor, légi fotós
Devecser, 2010. október 6. Vörösiszap borítja az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Devecser utcáit. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Február 4-én hoz ítéletet a vörösiszap-per megismételt elsőfokú eljárásában a bíróság. A hétfői tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólalók mindegyike ártatlannak vallotta magát.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítványozta a vádlottak elítélését. Bizonyítottság hiányában két vádlott felmentését kezdeményezték, őket korábban a katasztrófa utáni értesítési kötelezettség elmulasztásával vádolták.

Devecser, 2010. október 6. miután a vörösiszap mindent elöntött Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én

kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.


Az ügyben tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat. A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot, és új eljárást rendelt el.