Európai szinten is példaértékű a magyar nemzetiségpolitika

2019.01.12. 21:51

Soltész Mikós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Bernd Fabritiust, a Német Szövetségi Kormány kisebbségügyi és határon túli németekért felelős megbízottját fogadta január 11-én. Bernd Fabritiust, miután alaposabban megismerte a hazánkban élő nemzetiségek helyzetét, elismerően nyilatkozott Magyarországról. 

Soltész Miklós bemutatta a hazánkban élő nemzetiségek helyzetét és tájékoztatást adott a magyar kormány nemzetiségpolitikájáról. 2010 óta négyszeresére emelkedett a hazai nemzetiségek támogatása és jelentősen nőtt a nemzetiségek által fenntartott iskolák és intézmények száma, melyet a kormány örömmel támogat - olvasható a miniszterelnökség honlapján megjelent közleményben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkáraForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár szerint a magyarországi németek jó példával járnak elöl a többi nemzetiség számára is, hiszen nekik van a legnagyobb intézményrendszerük. „Ami jó a magyarországi németeknek, az jó a többi nemzetiség számára is" – fogalmazott. Az államtitkár beszélt a nemzetiségi szószólói rendszer bevezetéséről, melynek köszönhetően mind a 13 őshonos magyarországi nemzetiség képviselteti magát a magyar Országgyűlésben. Elismerően szólt a hazai német nemzetiség aktivitásáról, melynek köszönhetően a tavaly megalakult Országgyűlésben már teljes jogú országgyűlési képviselője van a hazai németeknek.

A német kormánymegbízott európai szinten is mintaértékűnek nevezte a magyar nemzetiségpolitikát. Bernd Fabritius elismerését fejezte ki azért, hogy Európában elsőként Magyarország szentelt emléknapot a német nemzetiség elűzetésének. A politikus köszönetét fejezte ki a magyarországi németeknek nyújtott sokrétű támogatásért, a nemzetiségek anyaországaiban megvalósuló anyanyelvi táborokért, valamint a nemzetiségi pedagógusok pótlékának emeléséért. Reményét fejezte ki, hogy a nemzetiségekkel kialakított jó együttműködés a jövőben is folytatódik.