5 kérdés, amit fel kell tenni az első randin

Alkohol és szex: Így hatnak az erekcióra a különféle piák randi randevú bor intim
Vágólapra másolva!
Egy életre elköteleződni valaki mellett hatalmas döntés, és több együtt töltött év után is derülhet ki valami olyan a másikról, amit nem tudtunk róla. Igazán megismerni a másikat egy élet sem elég, ráadásul hatalmas kihívás az is, hogy az eltöltött évek alatt együtt, egy irányba fejlődjön tovább a pár. A házasság tehát kihívás, de az érzelmi biztonság, amit adhat, örökre szóló erősítő, védő tényező. Egy-két randi nem is elég megismerni annyira választottunkat, hogy eldöntsük, vele akarjuk-e leélni életünket. Viszont pár mélyebbre ható kérdés segíthet abban, hogy eldöntsük: lesz-e következő találka?
Vágólapra másolva!

1. Mi a legmeghatározóbb gyerekkori emléked?

A gyermekkor élményei meghatározóak lehetnek, függetlenül attól, hogy jók vagy rosszak. A kérdés segítségével megtudhatjuk hogyan beszél a családjáról, esetleg milyen a kapcsolata a szüleivel. Volt-e esetleg valamilyen traumája, ami valamilyen irányba formálta őt, hogyan küzdött meg az őt ért sérelmekkel vagy akár pozitív eseményekkel? Érdemes figyelnünk a gyermekkorban kialakult megküzdési stratégiákra, hiszen később visszaköszönhetnek a felnőtt kapcsolatokban is.

2. Milyen a kapcsolatod a szüleiddel?

A korai szülő-gyermek kapcsolat minősége meghatározó, kihat a felnőttkorunkra és párkapcsolatainkra. Megmutatkozik abban, mennyire tartjuk magunkat szerethetőnek, megérdemeljük-e az odafigyelést-gondoskodást, szerepe van a szükségleteink, vágyaink elérésére szolgáló eszközrendszer kialakításában is. Későbbi kapcsolatainkat, párválasztásunkat szüleink nevelési stílusa is befolyásolja. Nemcsak a korai szülő-gyermek kapcsolat, hanem annak a kamaszkorban átalakuló formája is hatással van a jövőnkre. A felnőttkorban tartott túl szoros, mindennapos, határ nélküli kapcsolat a szülőkkel épp úgy lehet jelzőcsengő, mint egy elhidegült, megszakított kapcsolat.

3. Fent vagy Tinderen?

Az internetes társkeresők egyre népszerűbbek manapság. Bár nem ördögtől való dolog az interneten ismerkedni, sok veszélyt rejt magában. A végtelen lehetőség illúziója mellett a lecserélhetőség kultúráját is erősíti a módszer. Ha a kiszemeltünk használ párkereső alkalmazásokat, érdemes rákérdeznünk a miért mellett arra is, mire használja azt pontosan. Sokan ugyanis már belátták, hogy a személytelen chatelés során idealizálták párjukat, és a valódi találkozások mind csalódáshoz vezettek, ezért már csak kihasználják a „könnyen jön, könnyen megy” lehetőségeit az alkalmazásnak. Ez pedig könnyen szokássá is alakulhat, így ha nem akarunk következők lenni a sorban, érdemes kikérdezni a részleteket.

4. Hogy látod magad öt év múlva?

Egy kapcsolat első pár hónapja a limerenciáról, vagyis a rózsaszín ködről szól. Ilyenkor minden tökéletes, sok mindent beleláthatunk párunkba, ami nem biztos, hogy köszönőviszonyban van a valósággal. Ilyenkor könnyű elhinni, hogy minden szép és csodálatos marad örökre, de azért nem árt tisztázni még az elején, hogy közös-e az irány. Ha nagyon más tervei vannak a kiszemeltnek, felesleges abba a hitbe ringatni magunkat, hogy majd „miattunk megváltozik”. Ennek a hozzáállásnak szinte kivétel nélkül csalódás a vége. Érdemes ezért az ismerkedés legelején feltenni a kérdést.

5. Milyen a kapcsolatod az exeiddel?

Az egyik legkényesebb téma, ami előbb-utóbb felmerül, és akkor aztán szükség van az önuralmunkra. Ártalmas lehet ugyanis a leendő kapcsolatnak, ha túl sok felesleges részletet ásnánk elő a múltból. Viszont nem baj, ha az elején derül ki, hogy a kiszemeltünk az összes exével „legjobb barát” státuszban van, ahogy az is jelzőcsengő kell legyen, ha nagyon csúnyán beszél róluk. Itt is az arany középút a legjobb: ha tisztelettel, tömören, de nem terelve a témát beszél volt kapcsolatairól, valószínűleg már lezárta azokat és a velük járó sérelmeket.
Az intimitás, a szexualitás és az elköteleződés kéz a kézben járnak, de nem mindegy, melyik szál erősödik meg először. Egy tartós kapcsolat alapja lehet az intimitás elmélyítése, ami hosszú beszélgetésekkel, érzelmek, élmények megosztásával érhető el. Bár a fenti öt kérdés segít az intimitás megalapozásában, ha hosszú távú, stabil kapcsolatra vágyunk, megéri türelmesnek lenni, és több hasonló, egymást megismerő találkozó után továbblépni.

Horváth Zsófia viselkedéselemző írása