Egy olasz szervezet segíti a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

verona, veronai buszbaleset, olasz hatóságok
2017. január 20-án a veronai buszbalesetben tizenhat ember vesztette életét, egy súlyos sérült pedig márciusban, már a magyarországi kórházban hunyt el.
Vágólapra másolva!
Vannak olyan olaszok, akik hasonló tragédiát éltek át az olasz autópályák egyikén, mint a két évvel ezelőtti veronai buszbalesetben meghalt gyerekek rokonai. Ők vesznek részt abban a szervezetben, amit az autópálya-áldozatok megsegítéséért hoztak létre. Márton László és Szendrei Endre szerint, ha ők nincsenek, régen elvesztek volna az olaszországi jog útvesztőiben.
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok hozzátartozói elhatározták, hogy a per minden egyes tárgyalási napján részt vesznek. Akárcsak azok az olaszok, akik az autópálya-áldozatok szövetségének tagjai. Szabadnapot vettek ki a szeptember 20-i tárgyalásra, hogy segíthessenek a magyar családoknak.

Elena Ronzullo Fotó: Szabó Gábor - Origo

- mondja könnyes szemmel Elena Ronzullo, aki a fiát vesztette el egy olasz autópálya-balesetben. A férje is elkísérte a veronai buszbaleset perének mai fordulójára, amire a halálos áldozatok hozzátartozói sem egyedül érkeztek. Olyan pólót vettek fel, aminek az elején a rokonuk fényképe, a hátán pedig a neve szerepelt.

Biagio Ciaramella Fotó: Szabó Gábor - Origo

- mondja az asszony férje, Biagio Ciaramella, aki büszke rá, hogy egy olyan szervezet tagja, amely segíthet másoknak, és életeket ment például prevenciós előadásokkal.

Alberto Pallotti, a civil szervezet vezetője azt mondja, mindig itt lesznek, hogy segítsenek Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Azért nagyon fontos, hogy részt vegyünk ezen a tárgyaláson, mert mi is az olasz autópálya áldozatai vagyunk. A saját családomat is egy ilyen baleset tönkre tette, de ebben a közösségben mindenki hasonló nagy tragédián van túl, mint az önök veronai buszbalesete. Mi azért dolgozunk, hogy megakadályozhassuk az ilyen baleseteket, és azért, hogy ne fordulhasson elő, hogy az áldozatokat megalázzák, mint ma a tárgyalóteremben.

Ma a biztosító megmutatta a legdurvább arcát. Az egyik család kizárását kérték arra hivatkozva, hogy egymillió forintot, vagyis háromezer eurót már elfogadtak kártérítésként. Ez érthetetlen és szerintem undorító.

Ez támadás a teljes család ellen, beleértve a halálos áldozatot is, és minden olyan ember ellen, aki az olasz autópályák áldozatává vált. Az, hogy valaki egy ilyen mondatot képes kiejteni a száján, számomra azt jelenti, hogy minimálisan sem tiszteli az áldozatokat. Azért vagyunk itt, hogy ellenük harcoljunk" - mondja feldúltan Alberto Pallotti, a civil szervezet vezetője, amely

egymillió eurós kártérítésről szóló beadvánnyal fordult a bírósághoz a veronai buszbaleset ügyében.

Az összeget a hozzátartozók között osztanák szét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt mondja, azok mellett a magyar családok mellett is szeretnénk ott állni, amelyek már elfogadtak egy összeget, méghozzá azért, hogy

ők is többet kaphassanak.

Ugyanakkor ennél sokkal többet köszönhetnek nekik a magyarok.

- mondta Szendrei Endre, aki az unokahúgát, Esztert vesztette el a halálos balesetben.

Szendrei Endre Fotó: Szabó Gábor - Origo

– tette hozzá.

- magyarázza a civil szervezet vezetője, Alberto Pallotti, majd gyorsan hozzáteszi, hogy azt a pénzt, amit kértek, az áldozatok hozzátartozói valószínűleg soha nem fogják megkapni.

Ma jelentették be, hogy az új olasz igazságügyi miniszter, Alfonso Bonafede elhatározta, személyesen felügyeli a magyarok veronai buszbalesetének tárgyalási menetét. Ezt az autópálya-áldozatokat képviselő közösség harcolta ki.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

– ígérte Pallotti.

Az elévülés mellett van egy másik trükkje az olasz ügyvédeknek.

Az olasz jog szerint, ha valaki kártérítést kapott, már be sem mehet a bíróság épületébe a saját ügyében.

Ha egyetlen érintett sem jönne el a tárgyalásra, még könnyebb lenne beadványokkal, akár évtizedekre elhúzni a veronai buszbaleset tárgyalását.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

- erősíti meg a civil szervezet vezetője, majd hozzáteszi, az, hogy az összes ügyvéd arra kérte a bírót, zárják ki őket a perből, megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak.

– magyarázza.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Arról is beszél, amiről korábban már írtunk, hogy V. Jánosnak nem kell személyesen részt vennie a tárgyaláson, mert Olaszországban a vádlottnak joga van arra, hogy ügyvédek képviseljék. Szerinte náluk egy vádlottnak több joga van, mint egy áldozatnak.

- teszi hozzá.

A bíró végül elutasította az ügyvédek kizárási kérelmét, így a civil szervezet továbbra is részt vehet az áldozatok hozzátartozóinak segítőjeként a 17 halálos áldozatot követelő, 2017. január 20-i veronai buszbalesetben indított perben.