Hunvald elárulta: Gyurcsány fenyegette meg, hogy ne induljon Erzsébetvárosban

DK Demokratikus koalíció Gyurcsány Ferenc
2019 március 15
Egyetem tér
Vágólapra másolva!
Hunvald György, Erzsébetváros volt szocialista polgármestere a Magyar Hírlapnak elárulta, kitől érkezett az a rejtélyes telefonhívás, amelynek következtében elfogyott körülötte a levegő az ellenzéki polgármesterjelöltségért vívott harcban: állítása szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke fenyegette meg, hogyha elindul a VII. kerületben a városvezetői posztért, akkor háború lesz közöttük. Az MSZP-ből az elmúlt hetekben kilépő politikus arról is beszélt a lapnak, hogy tanúk is vannak arra, mi történt, ugyanis kihangosította a telefonját. Hunvald leszögezte: innen nincs visszaút, elindul a választáson.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy érthető legyen, mi is történik az erzsébetvárosi ellenzéknél, érdemes visszamenni az időben hétfőig. Az MSZP-ből az elmúlt hetekben kilépő Hunvald György egy terebélyes posztban magyarázta el, a rá nehezedő nagy nyomás ellenére miért indul el a polgármesteri székéért a DK-s Niedermüller Péter ellenében.

Rejtélyes hívás az egyik ellenzéki párt vezetőjétől

A városrész egykori szocialista vezetője többek között azt részletezte, bár sokáig esélyesnek tűnt az ellenzék közös polgármesterjelölti tisztségére, a Demokratikus Koalíció az MSZP-vel kötött megállapodását felrúgva kigolyózta őt, és ezzel párhuzamosan a szocialisták pedig elengedték a kezét. Posztjában írt egy állítólagos telefonhívásról is, amely jelentősen megváltoztatta a helyi erőviszonyokat, azonban azt nem árulta el, kitől érkezett a hívás.

- írta konkrét név említése nélkül a rejtélyes megkeresésről Hunvald, aki nem sokkal ezután kiszállt az ellenzéki tárgyalásokból, főleg, hogy a hívást követően volt pártja sem ragaszkodott már annyira hozzá. Állítása szerint az "ellenzéki párt vezetője" azt mondta neki a telefonba, ha nem hódol be az akaratának, akkor személyesen fog vele szembe kerülni, és erre az esetre "háborút" ígért. Hunvald bejegyzését a linkre kattintva tudja elolvasni.

Gyurcsány Ferenc lehetett a zsaroló

Szerdán a Híradó részletes anyagban foglalkozott Hunvald mondataival, felelevenítve, hogy a sajtó egy része a Demokratikus Koalíció elnökét azonosította be az ismeretlen zsarolónak, mivel a DK-s Niedermüller Péter lett a VII. kerületi kormányellenes erők polgármesterjelöltje. Ezúttal nem volt hiba a tippelésben, ugyanis a Magyar Hírlap mai számában az egykori szocialista politikus elárulta, valóban

Gyurcsány Ferenc fenyegette meg.

Egész pontosan azt nyilatkozta, hogy

márciusban hívott fel Gyurcsány Ferenc, hogy az ő pártja akar polgármesterjelöltet állítani, más megoldást elfogadni nem tud.

Elmondása szerint a DK elnöke hozzátette, hogy számára ez a legfontosabb, és ha nem hajlandó az akaratának behódolni, akkor személyesen vele fog szembekerülni, és háború lesz. Magyarán Hunvald megismételte a korábbiakat, azzal a különbséggel, hogy elárulta, kitől érkezett a rejtélyes fenyegetés. A Magyar Hírlapnak leszögezte, nem szokott a fenyegetésektől megijedni, ebben az esetben meg pláne nem, hiszen

tanúi vannak arra, mi történt, mivel Gyurcsány hívásakor kihangosította a telefonját, így mindenki hallhatta a kijelentését.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke fenyegethette meg Hunvald Györgyöt Fotó: Polyák Attila - Origo

A lapnak arra kérdésére, miszerint lehetségesnek tartja-e, a történtek ellenére mégis sikerül megállapodnia az ellenzéknek, úgy válaszolt, "ez a hajó már elment, különben is, Erzsébetvárosban én vagyok a legerősebb ellenzéki jelölt, három hónap alatt ötezer támogató aláírást gyűjtöttem, míg a Momentum csupán háromezer voksot tudott összegyűjteni az EP-választáson."

Érdekes DK-közlemény

A legújabb fejlemények tükrében különösen érdekes a Demokratikus Koalíció reakciója a történtekre. Mint ismert, Hunvald augusztus elején egy posztban jelentette be indulását a polgármesteri székért, amire Gyurcsányék még aznap egy szokatlan hangvételű közleményt adtak ki, azzal vádolva meg az ex-MSZP-s politikust, hogy a Fidesszel kollaborál. "Megszületett a megállapodás Budapest VII. kerületében is. Az ellenzék közös polgármester-jelöltje Niedermüller Péter, és valamennyi körzetben egy közös jelölt indul a Fidesz ellen. Az MSZP-ből kilépett, a Tarlós Istvánnal egyeztető Hunvald György bejelentése, miszerint indulni kíván a polgármesteri posztért, nem más, mint egyéni akció. Nem oszthatjuk meg szavazatainkat több jelölt között." - írták a teljes az ellenzéki egység Niedermüller Péter mögött elnevezésű közleményükben. Csakhogy időközben kiderült, nem teljesen úgy történtek a dolgok, ahogy azt Gyurcsányék láttatni szeretnék.