Vágólapra másolva!
A napokban újabb komplikáció merült fel az eddig sem gond nélküli csepeli ellenzéknél, ugyanis pártoktól független jelöltként, a Buckai Szövetség csepeli szervezetének nevében polgármesterjelöltként elindul az önkormányzati választáson az exjobbikos Pákozdi József.
Vágólapra másolva!

A Csepel.info továbbá arról is írt, hogy a politikus részt vett a csepeli ellenzék korábbi tárgyalásain, ám amikor jelezte, hogy az MSZP és a DK a múltjuk miatt - számára - elfogadhatatlan jelölteket próbál az ellenzékre erőltetni, a fővárosi Jobbik leváltotta őt. Miután leszedték, nem rejtette véka alá a kritikáját, és úgy tűnik, tartja magát az elhatározásához. A politikus a történtek után egy civil szervezethez csatlakozott, és felhívást tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon.

Újabb ellenzéki aspiráns a csepeli láthatáron

"Sokunknak elegünk van abból, hogy a közéletet szinte csak a pártok uralják. Pedig mi helyi polgárok is szeretnénk beleszólni a közbeszédbe, méghozzá önszerveződő módon. Ne mindig csak készen kapjuk a jövendő politikai döntéshozóinkat, hanem közülünk is kerüljenek ki olyan emberek, akik nem pártkatonaként hajtanak végre felsőbb utasításokat, hanem a helyi közösség igényeit figyelembe véve lesznek csepeli közszereplők. Legyen végre valós civil belefolyás lakóhelyünk életébe!" - fogalmazott. Pákozdiék elsődleges célja, hogy megtörjék a közel 30 éve tartó párturalmat Csepelen, és olyan képviselőket juttassanak az önkormányzatba, akik pártérdekektől függetlenül, hitelesen képviselik a polgárokat.

Egyelőre nem árult el ennél többet a civil szervezet csepeli csoportjáról és jelöltjeikről. Így azt sem lehet még tudni, hogy

polgármesterjelöltként vagy egyéni önkormányzati körzet jelöltjeként fog indulni az őszi választáson,

illetve lesz-e még olyan ellenzéki szervezet, amely csatlakozik hozzá.

Az exjobbikos Pákozdi József is elindul a polgármesteri székért? Forrás: Csepel.info

Továbbra sincs előrelépés

Korábban többször is foglalkoztunk a csepeli ellenzék helyzetével. A helyi kormányellenes pártok közötti konfliktus kiindulópontja az volt, hogy július elején a szocialisták egy váratlan polgármesterjelölt-cserével próbálták meg érvényesíteni az áprilisban rögzített jelölési jogukat, és egy belső pártdöntéssel a korábbi közös ellenzéki jelöltet, Takács Mónikát lecserélték Erdősi Évára. Feltehetően azért került sor a lépésre, mert Takács állítólag azt indítványozta, hogy a 2010 előtt kompromittálódott MSZP-s és DK-s politikusok ne induljanak az őszi választásokon. Az új jelölt azonban nem nyerte el a helyi Momentum, Jobbik, és LMP tetszését, így valóságos közleményháború vette kezdetét Bangóné Borbély Ildikó vezérletével a csepeli szocialisták, valamint az ellenzéki hármas között. A nézeteltérés elsimítására a Momentum bedobta az előválasztás ötletét, amit azonban a többiek elutasítottak. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy erős fenntartásokkal sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük a feleknek.

A Csepel.info beszámolójában kiemelte, hogy

még mindig nem történt meg bejelentés a csepeli összefogásról és jelöltjeikről.

A portál értesülése szerint még mindig a pozícióosztogatásnál tartanak a felek: Erdősi győzelme esetén a polgármester mellett az MSZP-s Szenteczky János az önkormányzat pénzügyeit, a DK-s Horváth Gyula az egészségügyet és a humán ágazatokat, Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli vezetője pedig az oktatást kaphatja meg alpolgármesteri leosztásban. Ezzel együtt nem kizárt, hogy Szenteczky János csak kabinetvezetőként dolgozna, hogy ne legyen túlzottan előtérben. Mint ismert, a politikusnak szeptemberben ér véget az első csepeli "lakásmutyis pere". Jelenleg ott tartanak a tárgyalások, hogy a Jobbik és az LMP is egy-egy képviselőjelölti helyet kapna az összefogás jelöltjei között, de a kompenzációs listán már nem lesz befutó pozíciójuk, állítólag ezek az MSZP-nek, a DK-nak és a Momentumnak lesznek fenntartva.

A portál szerint sem a Jobbik, sem a Momentum szavazói nem fogadnák jól a teljes összeborulást, jelentős részük otthon maradna, vagy átszavazna a Fidesz jelöltjeire.