Állóháború alakult ki az ellenzéki pártok között Zuglóban

Tóth Csaba, MSZP
Tóth Csaba bár az MSZP országgyűlési képviselője, de kézben tartja a dolgokat a képviselő-testületben is
Vágólapra másolva!
Teljesen megszűnt a párbeszéd a helyi MSZP-Párbeszéd és a többi párt között Zuglóban. Azért mérgesedett el ennyire a helyzet, mert nem tudtak megegyezni, hogy hány körzetet kapjon az eddig a kerületben domináló, azonban az EP-választáson csúnyán leszerepelt MSZP és hányat kapjanak a megerősödő, és egyre éhesebb DK illetve Momentum. De nem csak ezen megy a vita, hiszen ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, már a közös polgármester-jelölt személyén is vitáznak az ellenzéki pártok, mivel a Momentum inkább Janicsák István zenészt indította volna a Karácsony Gergely által támogatott, egyébként II. kerületi Horváth Csaba helyett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Narancs értesülései szerint az alkalmatlan Karácsony Gergely által vezetett, parkolási botrányban tobzódó Zuglóban már most összevesztek az ellenzéki pártok az ellenzék főpolgármester-jelöltjének zűrös örökségén.

Tóth Csaba bár az MSZP országgyűlési képviselője, de kézben tartja a dolgokat a képviselő-testületben is Forrás: Origo

A vita azon megy az ellenzéki pártok között Zuglóban, hogy hogyan osszák el egymás között a 15 zuglói körzetet.

Az ellenzéki lap értesülései szerint a helyi szocialisták annyira dühösek lettek a DK és a Momentum egyre szemtelenebb követelőzésein, hogy már a Márki-Zay-féle gittegylet találkozójára se mentek el.

Úgy tudni, hogy a Tóth Csaba által vezetett helyi MSZP minimum 15 körzetből legalább 8-at akar, de ha Szabó Rebeka jelenlegi alpolgármestert is a pártszövetség részeként tekintjük, akkor már lehet, hogy ez az igény 8+1-ként néz ki.

Szabó Rebeka Forrás: Facebook

Ehhez képest a Momentum és DK, tekintettel az EP-választáson elért eredményére egyenlő részt követel magának a kerületben évek óta domináló MSZP-vel és az elvileg szövetséges DK-val.

Az ő elképzelésük szerint 4-4-4 arányban kellene elosztani a körzeteket az MSZP-Momentum- DK között, a maradék három körzeten pedig az LMP, a CE, illetve a Párbeszéd osztozna.

Most ez a két álláspont feszül teljesen egymásnak Zuglóban, ráadásul a cikk szerint a DK, a Momentum és a Civil Zugló Egyesület egyaránt feltételként szabta, hogy amennyiben Horváth Csaba nyer, ők egy-egy alpolgármestert állíthatnának mellé.

Horváth Csaba támogatása sem volt egyértelmű

Ahogy korábbi cikkünkben arról beszámoltunk, inkább Janicsák István zuglói polgármesteri ambícióit támogatta volna a Momentum Mozgalom XIV. kerületi szervezete.

Sőt a szokásos "ellenzéki egységben" még az előválasztás is felmerült a zuglói ellenzék belső vitáinak rendezésére és a Momentum Mozgalom megnövekedett politikai étvágya miatt. Az alkalmatlan Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje azonban ezt az ötletet elvetette.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezután vetődött fel a helyi civilek és a Momentum politikusai közti találkozón, hogy egy pártoktól úgymond független jelölt is induljon Horváth Csaba (MSZP) mellett.