Megérkezett a feljelentés az ügyészséghez Karácsony sportcentrumának ügyében

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. július 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásról tartott budapesti sajtótájékoztatón a Szabadság híd pesti hídfőjénél 2019. július 5-én. Hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodott arról, hogy az őszi önkormányzati választáson közösen támogatott jelölteket indítanak az összes budapesti kerületben. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Pesti Srácok korábban arról cikkezett, hogy hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tettek Karácsony Gergely zuglói hivatala és a kerület sportcentruma közötti több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás miatt, a politikus azonban ezt tagadta. A Fővárosi Főügyészség megerősítette a portál értesülését, a rendőrség pedig vizsgálni kezdte az ügyet. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség múlt héten megerősítette az oknyomozó portálnak, hogy megérkezett hozzájuk a zuglói sportcentrum botrányos ügyével kapcsolatos feljelentés, amely végül a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) került. A rendőrség a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben feljelentés-kiegészítést rendeltek el. Ez azt jelenti, hogy a hatóság további adatokat gyűjt, majd harminc napon belül dönt a nyomozás esetleges megindításáról, vagy adott esetben a feljelentés elutasításáról.

Karácsony a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, hogy szerinte az ominózus levél valótlanságokat tartalmaz, a sportpálya működése biztosított, sőt, komoly fejlesztéseket valósítottak meg a területen, majd a feljelentésről szóló cikkünk megjelenése után Facebook-posztjában perrel fenyegetőzött, és elődjére, illetve Tarlós Istvánra tolta a felelősséget, holott az ügyben okiratok is rendelkezésre állnak.

Budapest, 2019. július 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásról tartott budapesti sajtótájékoztatón a Szabadság híd pesti hídfőjénél 2019. július 5-én. Hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodott arról, hogy az őszi önkormányzati választáson közösen támogatott jelölteket indítanak az összes budapesti kerületben. MTI/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Előzmények

Mint ismert, korábban arról számolt be a Pesti Srácok, hogy hivatali visszaélés miatt tett feljelentést Tényi István a Fővárosi Főügyészségen annak a – kiszivárgott – levélnek a tartalma alapján, amelyben több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás rajzolódik ki Karácsony Gergely zuglói polgármester hivatala és a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. között.

A feljelentés szerint a tavalyi év során a zuglói önkormányzat a 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságából egy megalapozatlan értékbecslés alapján, de még annak megállapításait is felülírva, egy jogellenes felmondással, színlelt és semmis bérleti szerződéssel csökkentette az említett kft. törzstőkéjét mintegy bruttó 320 millió forint értékben. Ez a lépés az önkormányzat saját gazdasági társaságát csődközeli helyzetbe sodorta. Karácsony ennek ellenére tavaly szeptemberben levelében felszólította a kft. ügyvezetőjét a bérleti szerződés megkötésére. Ez a szerződés háromhavi bérleti díjat határozott meg, amely az említett 320 millió forintos összeget tette ki – olvasható a feljelentésben, amely arra is kitér, hogy a bérleti díj összege a teljes 2019-es évre összesen 137 millió forint lett volna, így viszont három hónapra 320 millió forintot állapítottak meg. A bérleti szerződés tárgyát képező ingatlanokat a döntést megelőzően az önkormányzat egy harmadik fél részére ingyenesen kívánta használatba adni tizenöt évre, teljes egészében figyelmen kívül hagyva a kerület lakosainak érdekeit.