Újabb ellenzéki háború: Ferencvárosban a Párbeszéd támogatottja visszaszólt a Momentumnak

Vágólapra másolva!
Nem hagyta szó nélkül Baranyi Krisztina, a Párbeszéd által támogatott polgármesterjelölt, hogy a Momentum ráindította az ex-LMP-s Jancsó Évát, és közösségi oldalán üzent a kerületi megállapodásokat sorra felrúgó pártnak. Az Együtt egykori politikusa három pontban bizonygatta, miért neki kellene összellenzéki támogatással a háta mögött elindulnia a városvezetői székért, ami azt mutatja, elhúzódó háborúra lehet számítani Ferencvárosban is.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint nem nyugodtak meg a kedélyek Ferencvárosban, az ellenzéki csatározások egyik legújabb terepén, ahol a kormányellenes erők az összeomlás szélére kerültek. A Párbeszéd által preferált Baranyi Krisztina közösségi oldalán reagált az elmúlt napok történéseire, ahol három pontot hozott fel arra, miért őt kellene támogatnia a helyi ellenzéknek a polgármester-jelöltségért vívott harcában a Mometnum által felvetett Jancsó Andreával szemben:

  • Az áprilisi ellenzéki megállapodás szerint a Párbeszéd kapta a Ferencvárosban a polgármester-jelölés jogát.
  • Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje közvélemény-kutatást rendelt, amiből kiderült, hogy magasan ő a legesélyesebb jelölt a kerület megnyerésére. Felhozta továbbá Karácsony korábbi nyilatkozatát, miszerint az ellenzéknek Baranyit kellene helyben támogatnia.
  • Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke azt nyilatkozza, hogy a Momentum kapta meg a kerületet.

Miután érveket hozott fel maga mellett, kifogásolta, hogy

a Momentum nem fogadja el személyét, mert momentumos jelöltet akarnak.

Hogy az ellenzéki pártok között elmérgesedett a viszony, azt jól mutatja, hogy petíciót indítottak Baranyi polgármester-jelöltsége mellett azzal a céllal, ő legyen az ellenzék közös jelöltje, ne Jancsó.

A bejegyzés alatt az egyik hozzászóló azt hánytorgatta fel Baranyainak, hogy nehéz vele együttműködni, amire a politikus úgy válaszolt, ügyek kapcsán együtt dolgozott a Párbeszéddel, az LMP-vel, a Kétfarkú Kutyákkal, a Jobbikkal, sőt a Momentummal is. Ahogy látható, a DK, és az MSZP kimaradt a felsorolásból.

A volt együttes, jelenlegi független kerületi önkormányzati képviselő, Baranyi Krisztina tavaly decemberben jelezte, hogy megmérettetné magát polgármesterjelöltként. Csakhogy ez a terve finoman szólva sem halad zökkenőmentesen. Közismert, a politikus nem ápol túl jó viszonyt a helyi MSZP-vel és DK-val, ennek ellenére állítólag tavasszal megkeresték, legyen az ellenzék közös jelöltje, amit visszautasított. Egyvalami viszont biztos: az MSZP, a Párbeszéd, a DK, valamint a Momentum képviselői által áprilisban bejelentett megállapodásban még az szerepelt, hogy a Párbeszéd nevezheti meg az indulót a IX. kerületben, akik egyértelműen Baranyit szerették volna. Csakhogy ez a felállás most alaposan borulni látszik, hiszen az Index információi szerint a májusi európai parlamenti választás után a jelölés joga átkerült a Momentumhoz, akik viszont az ex-LMP-s Jancsó Andreát preferálják. Ennek következtében

komoly konfliktus alakult ki a két ellenzéki tábor között,

a vita pedig jelenleg arról megy, kinek van lehetősége megnevezni a jelöltet a városrészben. A Párbeszéd kitart Baranyi mellett, és arra hivatkozik, őket illeti meg ez a jog, a Momentum pedig a sikeres májusi szereplésén felbuzdulva azzal indokolta meg az új jelölt felvetését, hogy a ferencvárosi a legnagyobb alapszervezetük. Baranyit annyira sokkolta Fekete-Győr Andrásék lépése, hogy egy helyi előválasztás lebonyolítását kezdeményezheti abban az esetben, ha a Momentum továbbra is kitart Jancsó mellett. Sajtóértesülések szerint, ha erre kerülne sor, akkor Baranyiék a budapesti előválasztást kivitelező aHangot kérnék fel a helyi casting megszervezésére.

Éppen ma írtuk meg, könnyen lehet, hogy Zuglóban is előválasztást tartanak az ellenzéki pártok közötti feszültségek miatt. Azt beszélik, hogy a Momentum politikai éhsége miatt felborult a korábbi megállapodás a városrészben, és így valamennyi körzetben casting segítségével választanák ki a jelölteket.