Pünkösd után emelhetik ki legkorábban a Hableányt a Dunából

hajóbaleset, hajó, baleset, Hableány, hajóroncs, margit híd, Clark Ádám daru, kiemelés, mentés 2019.06.07.
Vágólapra másolva!
Tegnap áthaladt a Margit híd alatt a Clark Ádám nevű hajódaru, de ez még nem jelenti azt, hogy elkezdődhet a Hableány kiemelése a Dunából. A búvárok azon dolgoznak, hogy megfelelően rögzítsék és felhevederezzék az elsüllyedt hajót, ez viszont több napig is eltarthat. A hajó kiemelése már nem vízállás függő, így ha a búvárok befejezik a munkát, elkezdődhet a kiemelés. Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője a szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pünkösd után emelhetik ki legkorábban a hajóroncsot a Dunából.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután a magasabb vízállás ellenére áthaladt a Margit híd alatt a Clark Ádám hajódaru, ami ki fogja emelni az elsüllyedt Hableány városnéző hajót a Dunából. A hajó a múlt héten süllyedt el, amikor a Viking Sigyn valósággal áthajtott rajta. A hajón 35-en utaztak, köztük 33 dél-koreai turista, valamint a magyar kapitány és a matróz.

7 embert a baleset után sikerült élve kimenteni a vízből, másik hét embert holtan találtak meg, vagy nem sikerült újraéleszteni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Szombatig a balesetnek 19 halálos áldozata van, 18 turista, valamint a magyar matróz.

9 embert továbbra is keres a rendőrség, amihez keresőkutyákat is bevetnek.

A baleset miatt már többször kihallgatták a Viking ukrán kapitányát, de az nem tett feltáró vallomást. A férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt vették őrizetbe, és le is tartóztatták.

Ha kész a hevederezés, emelhet a Clark Ádám

A búvárok napok óta azon dolgoznak, hogy felkészítsék a Hableányt a kiemelésre.

Négy hevederen kell átfűzniük vastag drótköteleket, amiket át kell húzniuk a hajó alatt.

Miután ezzel megvannak, a Clark Ádám hajódaru már ki tudja emelni az elsüllyedt hajót, mivel annál a műveletnél már nem számít a vízállás.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője a szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azon

a négy kötési ponton, amit a szakemberek meghatároztak, a befűző köteleket sikerült átvinni a hajó alatt, mindegyik a helyén van.

Jelen pillanatban a hajó egyik oldalán, a fixen álló fekete bárkához rögzítették a kötélvégeket. A másik oldalon a kék bárka is beállt, amire ezeknek a köteleknek a másik végét fogják rögzíteni. Ezek lesznek azok a részek, amihez a további kötélzetet rögzítik majd. Így tudják majd megkezdeni a nagy hevederek behúzását holnap. Azt nem lehet tudni, hogy fognak ezzel haladni, nagyban függ, hogy a talaj hogy viselkedik.

Várhatóan csak a jövő héten fogják kiemelni a roncsot

- mondta a szakember.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője Fotó: Mudra László - Origo

– mondta Jasenszky Nándor.

Azt is sikerült megakadályozniuk, hogy az emelés közben esetleg több holttest is kiessen a hajóból, mivel sikerült a sodrási oldalon lezárni a hableány ablakait.

Freiburgból is érkezett segítség, egy civil szervezet érkezett áldozatkereső kutyákkal. Ezek a kutyák a víz alatt is képesek megtalálni a holttestet. Párban dolgoznak, az egyik a parton, a másik pedig egy hajón. Ha a két kutya egyszerre jelez, akkor szinte biztos, hogy holttestet találtak. Őket Paks térségébe küldték.

Jasenszky Nándor elmondta még, hogy nagyon speciális feladat lesz a hajóroncsban lévő holttesteket kiemelő búvárok fertőtlenítése, hogy ne kapjanak el semmilyen fertőzést.