Pert nyert a Pesti Srácok Márki-Zay otthonszüléses bába feleségével szemben

Vágólapra másolva!
Pert nyert első fokon a Pesti Srácok Márki-Zay Péter felesége, a korábban otthonszüléses bábaként dolgozó Vincze Felícia ellen. A beszámoló szerint a hódmezővásárhelyi, baloldali polgármester felesége azért indított sajtó-helyreigazítási pert a PS-sel szemben, mert a lap a Szégyenpad.com alapján megírta: Vincze Felícia éveken át úgy vezetett le otthonszüléseket, hogy Amerikában szerzett diplomája még nem volt honosítva, és az ehhez szükséges ÁNTSZ-engedélynek sem volt a birtokában. Márki-Zayné azzal próbálta kimagyarázni magát, és valótlannak beállítani a tényeket a PS beszámolója szerint, hogy arra hivatkozott: már folyamatban volt szülésznői tevékenységének engedélyezése, és addig, amíg még nem volt annak birtokában, csak dúlaként – lelki segítőként – segítette a szülő anyákat. A PS megírta, hogy a Vincze Felícia fenti magyarázata ellenére már 2010-ben hatalmas orvosi táskával járt a kismamákhoz, benne milliós eszközökkel, többek közt gátvágáshoz, valamint korábbi, 2010 környéki nyilatkozatai is lebuktatták a bábát, hogy érdemben is közreműködött a szülések levezetésében.
Vágólapra másolva!

A PS arra hivatkozva kérte a hódmezővásárhelyi polgármester felesége keresetének elutasítását, hogy

az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fellelhető nyilvános és hivatalos adatai szerint Márki-Zayné Vincze Felícia 2011. november 4-e óta rendelkezik érvényes működési engedéllyel mint szülésznő. Az intézeten kívüli szülések levezetéséhez előírt ÁNTSZ-engedély kibocsátásának dátuma pedig 2012. március 12.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és felesége, Vincze Felícia Forrás: Facebook

Ebből következik, hogy a fenti dátumot megelőző minden alkalommal engedély nélkül vezetett le otthonszüléseket a polgármester felesége.

A PS szerint A Te Szülésed Kft. már törölt honlapjának fórumbejegyzései, valamint a Mi Szülésünk blog, amit pedig zárttá tettek azóta, számtalan ilyen esetről árulkodik.

A Pesti Srácok emellett Vincze Felícia számos korábbi nyilatkozatát is felidézte, amely szintén arról tanúskodik, hogy a bába már engedély hiányában is végezte a bábatevékenységet Magyarországon.

2012 májusában Áttörés az otthon szülésben, megszületett az első „legális” baba címmel jelent meg egy cikk a hvg.hu-n.

Ebben arról a sajtótájékoztatóról számolnak be, ahol Vincze Felícia és Lukács Judit bábák bejelentették, hogy egy évvel az otthonszülést engedélyező és szabályozó törvény után március 12-én kapta kézhez működési engedélyét A Te Szülésed Intézeten Kívüli Ellátást Nyújtó Kft., amelynek birtokában legálisan közreműködhetnek intézményen kívüli szülésnél. Sőt, már meg is született az első legális baba...

Vincze Felícia a cikk tanúsága szerint úgy fogalmazott:

E beismerő vallomás mellett azt is mondta, hogy mostantól nem kell attól tartaniuk, hogy a bulvárlapok címlapjára kerülnek, ha levezetnek egy otthonszülést.

A Pesti Srácok emellett talált egy riportot, amit a TV2 készített 2010-ben az akkor kezdődő Geréb-per kapcsán az otthonszülést övező vitákról.

A riport egyik megszólalója Vincze Felícia volt, közben

többmilliós felszerelését mutogatja: gátvarrók, lélegeztetőgép, szívhangmérő, infúziók.

Ha igaz lenne, amit Vincze Felícia a keresetében bizonygat – vagyis, hogy engedélyei megszerzése előtt csak dúlaként tevékenykedett –, akkor sem gátvarróra, sem hasonló orvosi eszközökre nem lett volna szüksége. A dúla ugyanis elsősorban lelki támogatást nyújt a kismamának a szüléshez – vonja le a következtetést a cikk.

A sajtó-helyreigazítás ügyében folyt szerdai perben a bíró azonban már az első ponton elvetette Márki-Zayné keresetét.

Kiderült, hogy az eljárásjogi szempontból hibás, így alkalmatlan az érdemi vizsgálatra. Vincze Felícia korábbi nyilatkozatait így nem is kellett megnézni.