Gyurcsány Ferenc ügyvédje nem ússza meg a jogi trükközést

Gyurcsány-Czeglédy, Gyurcsány Ferenc, Czeglédy Csaba
Vágólapra másolva!
Jelentős jogvita bontakozott ki az ügyészség és a bíróság között abban, hogy az EP-választást követően a mentelmi jogát elvesztő Czeglédy Csaba ellen újra kell-e indítani, vagy pedig elég-e folytatni a korábbi büntetőeljárást. A végső szót jövő héten a Szegedi Ítélőtábla mondja majd ki. Az MSZP és Gyurcsány ügyvédjét többmilliárdos csalással gyanúsították. A mostani helyzet legfontosabb előzménye, hogy a Nemzeti Választási Bizottságban a parlamenti ellenzéki pártok egységesen támogatták azt, hogy Czeglédynek ne vesszen el a mentelmi joga, így a DK-korábbi jelöltje ellen megszűnt az eljárás. Ami biztos, Czeglédy idővel ismételten a vádlottak padján ül majd. 
Vágólapra másolva!

A Szegedi Törvényszék elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amelyben a büntetőeljárás folytatását kérték Czeglédy Csaba ellen – közölte a bíróság szóvivője. Juhászné Prágai Erika elmondta, hogy a bíróság végzése ellen a vádhatóság fellebbezett - írja a Magyar Nemzet.

Jogvita

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kifejtette:

álláspontjuk szerint a mentelmi jog csak átmeneti akadálya volt az eljárásnak, és miután megszűnt, az eljárás ugyanabban a szakaszban folytatható.

Korábban nem volt ilyen eset, de az ehhez hasonló ügyekben született döntések alapján az ügyészség véleménye az, hogy nincs szükség új vádirat benyújtására, a törvényszék végzéséből azonban ez olvasható ki.

Czeglédy Csaba egyelőre időt nyert a jogi trükközéssel Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Szigetváry Zsolt

A bíróság ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Czeglédy Csaba elleni eljárás megszüntetése nem „ítélt dolog", így a folytatására megfelelő eljárásjogi lépések után lehetőség van – ismertette az ügyész. Vagyis a probléma az eljárásjog eltérő értelmezéséből fakad, mert

amíg a bíróság azt várja, hogy az ügyészség nyújtsa be újra a vádiratot, a vádhatóság szerint a büntetőeljárásról szóló törvény erről nem rendelkezik.

A végső szót a Szegedi Ítélőtábla mondja ki az ügyben, amely a jövő héten bírálja el az ügyészség fellebbezését.

Gyurcsány karolta fel Czeglédyt

Mint ismert, az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként is elhíresült

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat korábban.

Mivel azonban a politikus Gyurcsány pártja, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta a politikus mentelmi jogát, ezért a bíróság május 9-én megszüntette a büntetőeljárást ellene. A választási eredmény jogerőssé válásával azonban Czeglédy Csaba mentelmi joga megszűnt.

Jöhet a Lex Czeglédy

Az egész ügyhöz kapcsolódik, hogy a parlament kormánypárti többsége beterjesztette a Lex Czeglédyként ismert törvényjavaslatot.

A Lex Czeglédy törvényjavaslat célja, hogy ne lehessen bűnözőket kimenteni mentelmi joggal az eljárásokból

- magyarázta Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A javaslat alapján nem illetné meg a mentelmi jog a képviselőjelöltet abban az esetben, ha büntetőeljárás folyik ellene, és a vádemelés még az előtt megtörténik, hogy jelöltként nyilvántartásba vennék.

Kósa arról is beszélt, hogy a Nemzeti Választási Bizottságban a Magyar Munkáspártot leszámítva minden ellenzéki delegáltja arra szavazott, hogy tartsák fenn Czeglédy Csaba mentelmi jogát, így szüntették meg az ellene folyó büntetőügyet. Hozzátette, Czeglédy Csaba visszaeső bűnöző, hiszen 2003-ban már elítélték ugyanolyan vádak alapján, mint amiket most megfogalmaztak ellene.

Czeglédy egyik üzlettársát már elítélték Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Újabb széf került elő

Czeglédyről nemrég derült ki, hogy nem a 2017-ben, egy bécsújhelyi bankfiókban fellelt széf az egyetlen, amelyik a nevén van. A szocialista politikus egyik trezorját – benne tízmillió forint értékű befektetési arannyal – még 2017-ben találták meg egy bécsújhelyi bankfiókban. A 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással és más bűncselekmények gyanújával büntetőeljárás alá vont férfi ügyvédje akkor cáfolni igyekezett, hogy ügyfelének „bármilyen széfben itthon vagy külföldön vagyona lenne", és kijelentette, „soha semmilyen befektetési aranyat nem vásárolt". A hatóságok azonban megtalálták Czeglédynél a széf kulcsát, valamint a trezornyitás díjáról szóló számla is a birtokukba került.

Érdemes felidézni továbbá, hogy Gyurcsány és Czeglédy kapcsolata túlmutat a politikán.

A DK-elnök felesége által igazgatott Altus Portfólió Kft. ugyanis 2016. február 25-én csaknem nyolcvanmillió forint összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt.-nek,

annak a társaságnak, amit az ellene felhozott vádak szerint Czeglédy a költségvetési csaláshoz felhasznált. A hitelt továbbiak követték, előbb kilencven-, aztán harmincötmillió, összesen tehát több mint kétszázmillió forint kölcsönt kapott a Human Operator az Altustól, mint kiderült, jogtalanul.

Czeglédy egyik üzlettársát már elítélték

Írtunk arról is, hogy a Szegedi Törvényszék bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásban mondta ki bűnösnek az elítéltet, aki egy makói iskolaszövetkezetet vezetett.

A férfi 2013-ban volt a szövetkezet névleges vezetője, amely közvetve a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működött.

A vádlott tevékenységével – a szervezet felépítését és irányítási rendjét nem ismerve – segítséget nyújtott ahhoz, hogy a részvénytársaság elkerülje 215 millió forint áfa és szja befizetését. A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, amely során a vádlott bevallotta bűnösségét, és elfogadta a kiszabott büntetést, amely így egyből jogerőre is emelkedett.