Hajóbaleset: keresőkutyákkal találtak meg három áldozatot

TEK sajtótájékoztató, Duna, Hajóbaleset, Hableány, 2019.06.07.
Vágólapra másolva!
Harmincöten utaztak a Hableány nevű turistahajón, ami május 29-én este süllyedt el, miután ütközött a Viking cég egyik nagy szállodahajójával. Hét embernek sikerült időben kijutnia a hideg folyóból, hét halálos áldozatot még aznap megtaláltak, és 21 ember tűnt el. Azóta a számok változtak. Kilenc nappal a tragédia után, június 7-én reggelre 19 halálos áldozatot sikerült azonosítani, a hajó magyar matrózát is, de 9 embert még mindig nem találtak meg. Az áldozatok utáni kutatásról beszélt Prohászka Richárd r. alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Egy héttel ezelőtt, május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött egy nagy szállóhajóval, a Viking Sigynnel, a Margit híd közelében.

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai, és vagy turistaként, vagy idegenvezetőként lépett a hajóra.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként.

Hét túlélő

A boruló hajóról többen közvetlenül a hideg Dunába estek.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen a Hableány fogságában rekedtek, vagy holttestüket elvitte a víz.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A túlélők közül volt, akit a baleset helyszíne mellett mentettek ki az éppen arra közlekedő hajósok és utasaik, valakit pedig az erős sodrás miatt csak a Duna délebbi szakaszainál lévő hidaknál sikerült kiemelni a vízből. A 4 méter/másodperces sodoródási sebességgel haladó testek ugyanis a tragédiát követő percekben már messze jártak a Hableánytól.

Este bejelentették, hogy 21 embert nem találnak.

Azóta 9 nap eltelt. Csütörtök estig 19 halálos áldozatot azonosítottak, és 9 embert keresnek még, köztük a magyar kapitányt is.

Vízirendőrök találták meg a hajó matrózát.

A Margit hídnál süllyedt el a Hableány, a holttestet messze elvitte a Duna Fotó: Polyák Attila - Origo

Kutyákkal is dolgoznak

Miközben a szakemberek előkészítik a hajóroncs kiemelését, folyamatosan kutatnak az áldozatok után. Már a baleset éjszakáján elindultak a járőrhajók, hogy utasokat keressenek a vízben, és nem csak Budapesten.

Körülbelül 200 km-es szakaszt vizsgálnak át folyamatosan a fővárosban hat hajóval, amelyek éjjellátóval és modern szonárberendezéssel vannak felszerelve.

– mondta Prohászka Richárd r. alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Prohászka Richárd sajtótájékoztatót tart a Dunán Fotó: Polyák Attila - Origo

Emellett a nyomozásban is részt vesznek, és logisztikai feladataik is vannak.

– tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo kérdésére a vízirendőrök vezetője azt mondta,

három áldozatot találtak meg a kutyák, amelyek nem a vízben úsznak, hanem a patron és a hajókon vannak, és kifinomult érzékeikkel jelzik, ha áldozatot találnak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az alezredes arról is beszélt, hogy

a szerb és horvát hatóságokkal is felvették a kapcsolatot

arra az esetre, ha számukra azonosíthatatlan holttestet találnának a Dunában.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A kutatást pedig addig folytatják, amíg mindenki elő nem kerül. Eközben információink szerint a dél-koreaiak drónokkal kutatnak honfitársaik után.