A Fidesz és a KDNP elítéli a román szélsőségesek úzvölgyi akcióját

Úzvölgye, 2019. június 6. Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, mielőtt erőszakkal bejutottak az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Az úzvölgyi magyar katonai temetőnél történt erőszak és provokáció elfogadhatatlan a kormánypártok szerint. Az erdélyi magyarok számíthatnak a budapesti kormány támogatására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig mély megdöbbenését fejezi ki az úzvölgyi temetőben történt kegyeletsértés miatt.
Vágólapra másolva!

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a magyar kormánypártok mélységesen elítélik a román szélsőségesek akcióját.

Az úzvölgyi magyar katonai temetőnél történt erőszak és provokáció elfogadhatatlan.

Temetőt, hősi halottakat, sírkereszteket gyalázni felháborító – fűzték hozzá.

A román hatóságoknak lépnie kell.

Ezt a feszültséget nem növelni, hanem megszüntetni kell.

Az erdélyi magyarok számíthatnak a kormánypártok támogatására.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben.

Csütörtökön több ezer román szélsőséges érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.

Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, mielőtt erőszakkal bejutottak az úzvölgyi katonatemetőbe, 2019. június 6-án Forrás: MTI/Veres Nándor

A székelyföldi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Az Emmi megdöbbenését fejezi ki az úzvölgyi események miatt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mély megdöbbenését fejezi ki az úzvölgyi temetőben történt kegyeletsértés miatt – közölték közleményükben.

Míg a kultúrát, a tiszta művészetet vittük Erdélybe, melyre vágyott az ott élő közösség, addig mások beárnyékolják ezt az örömöt és ezeket a napokat.

A minisztérium együttérez azokkal, akikkel szemben erőszakot alkalmaztak

– tették hozzá.

Nem megengedhető ugyanis, hogy a hatóságok elnézzék az öncélú agressziót, a kegyeleti jogok megsértését, mert az ellentmond az Európai Unió Alapjogi Chartája azon elvárásának, hogy Európa népei osztozzanak a közös értékeken alapuló békés jövőben.