Becsapta az érettségizőket egy csaló magániskola

Vágólapra másolva!
Huszonnyolcan mentek el tegnap egy békéscsabai iskolába megírni a magyarérettségit azok közül, akik a felnőtteket érettségire felkészítő OPERANDO Középiskolába iratkoztak be. Csakhogy nem engedték őket vizsgázni, ugyanis kiderült, hogy a magániskolát már bezárták. Az átvert tanulók nemcsak az érettségi vizsgát bukták el, hanem azt a több mint százezer forintot, amelyet az iskola tandíjra szedett be. 
Vágólapra másolva!

A tanulók egytől egyig több mint százezer forintos tandíjat és negyvenezer forintos vizsgadíjat fizettek be, és felkészültek az érettségire. Aztán levelet kaptak a Pannon Oktatási Központ Gimnázium igazgatójától, Borgulya Zoltántól, hogy hol és mikor érettségizhetnek.

– mondta a Ripostnak az egyik tanuló, aki azt is hozzátette, hogy hétfőn el is ment vizsgázni a többi 27 tanulóval együtt, de egyiküket sem engedték be a terembe.

„Nem tudom, hogy az e-mail hivatalosnak számít-e, viszont volt egy pecsétes papírom, hogy mennem kell, így biztos ami biztos, hétfőn elmentem vizsgázni a társaimmal együtt, de végül nem engedtek minket érettségizni.”

A tanulók egymásnak ellentmondó ígéreteket kaptak.

Például azt, hogy a szóbeli vizsgán dupla tételeket húzhatnak, amelyek közül az egyik kiváltja az írásbeli érettségit.


Az egyik tanuló elküldött egy határozatot a Ripost szerkesztőségének. A dokumentumot Borgulya Zoltán írta.

A határozatból kiderült, hogy azért nem érettségizhettek le a diákok, mert egy bezárt magániskolába iratkoztak be, csak erről ők nem tudtak.

Az iskola viszont hivatalos leveleket küldött ki az átvert tanulóknak, és jegyeket írt a naplóba azok után, hogy a Békéscsabai Járási Hivatal megszüntette a működési engedélyét.


– írták az érettségitől eltiltó határozatban.

Az OPERANDO Középiskola tanulóit a Pannon Oktatási Központ Gimnázium vette át, ők küldték el a tanulóknak helyszíneket és az időpontokat is, majd küldték ki a papírt, hogy mégsem tehetik le az írásbeli érettségit.

Hogy miért az utolsó pillanatban derült fény a csalásra, arról Borgulya Zoltán nyilatkozott.

„Az OPERANDO Középiskola január elején keresett meg bennünket. A segítségünket kérték, mondván, megvonták tőlük az érettségiztetés jogát. Készséggel felajánlottam nekik az önzetlen segítségünket, lehetőséget biztosítva a 28 tanulónak, hogy bejárhassanak az óráinkra. Még pénzt sem kértem tőlük, mindössze azt rögzítettük írásban, hogy az érettségit ellenőrző tanárok munkadíját térítsék majd meg a vizsgák után.”

De aztán az igazgatót értesítették a Budapest Főváros Kormányhivatalától, hogy az OPERANDO iskolában nem taníthatnak, ugyanis 2018. október 5-én megvonták a működési engedélyüket.

„Ha erről korrekt módon értesítenek bennünket az év elején, akkor az előírásoknak megfelelően osztályozó vizsgára kötelezzük a tanulókat, s annak sikeres letétele után érettségizhettek volna most, így viszont nem.

Az ügyben az oktatási hivatal segítségét kértem, s tervezem, hogy a rendőrséghez fordulok a történtek miatt” – közölte Borgulya Zoltán, majd hozzátette, hogy ha a becsapott 28 tanuló továbbra is megbízik benne, akkor biztosítja az oktatásukat a különbözeti vizsgákhoz és a pótérettségihez is.

Ráadásul a bezárt iskola még mindig hirdeti a képzéseit. A napilap kereste az OPERANDO Középiskola cégvezetőjét, Petró Andrást, de ő azt mondta, hogy nem akar nyilatkozni, és letette a telefont.