Dokumentumok bizonyítják: a Szeviép újította fel Ujhelyi István házát

UJHELYI István; TÓTH Bertalan; KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2018. szeptember 16. Ujhelyi István szocialista politikus (j) Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az MSZP, DK és Párbeszéd a Sargentini-jelentés kapcsán szervezett tüntetésén Budapesten, a Bem téren 2018. szeptember 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
"A Szeviép az azóta szintén felszámolás alatt álló MABE-ÉPKER Kft.-nek adott 38 millió forintot kölcsön Ujhelyi István szőregi házának felújítása céljából" - ismételte meg korábbi állítását Baranyi Sándor, a Szeviép korábbi vezetője a Délmagyarnak adott újabb, harmadik interjújában, majd egy ezt igazoló kölcsönszerződést mutatott be.
Vágólapra másolva!

"2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal háláltuk meg, hogy finanszíroztuk szőregi házának a felújítását, ami körülbelül 30-40 millió forintba kerülhetett" – ezekkel a szavakkal indította el a lavinát Baranyi Sándor a Délmagyarnak adott interjúsorozatának második részében. A szegedi Szeviép egykori vezérének szavai védekezésre késztették a szocialista politikust, aki közösségi oldalán szinte azonnal reagált a súlyos vádakra, azt írva, hogy "a Szeviép egyik tulajdonosa hazugságokat állít rólam". A botrány azonban nem akart elülni, a kormánypártok több alkalommal is a helyzet tisztázására szólították fel Ujhelyit, ráadásul időközben előkerültek fényképek a felújított - jakuzzival, kondigépekkel és szaunával megspékelt - luxusházról. A levegő erősen kezdett fogyni a szocialisták európai parlamenti képviselője körül, aki azt a megoldást választotta, hogy nyilvános sajtótájékoztató keretében mutatta meg a szőregi házát újságíróknak, azt demonstrálva, hogy nincs itt semmiféle luxus.

Ujhelyi István szocialista politikus (jobbra) és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

Ujhelyi mindemellett kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint Baranyi nem mondott igazat. Csakhogy egyelőre semmilyen bizonyítékot nem mutatott fel, amivel megcáfolta volna az egykori szeviépest. Feltehetően már nem is fog, hiszen Baranyi ismét lépett egyet, amivel nagyon úgy néz ki, hogy elzárt minden menekülő útvonalat Ujhelyi elől.

Előkerült egy eddig ismeretlen badacsonytomaji nyaraló is

"Amit mondtam, azt természetesen fenntartom. Nagyon csodálkoznék, ha a képviselő úr számlákkal tudná cáfolni az állításaimat. Amelyekre ugyanis 2004-ből hivatkozik, mint villanyszerelés és szigetelés, azok összességében csak 500 és 300 ezer forintról szólnak" - így válaszolt a felmerült kérdésekre a Szeviép-ügyben első fokon hat év börtönbüntetésre elítélt Baranyi a Délmagyarnak adott újabb, immár harmadik interjújában. Elárulta, hogy a Szeviép az azóta szintén felszámolás alatt álló MABE-ÉPKER Kft.-nek adott 38 millió forintot kölcsönt, és innen ment a pénz Ujhelyi szőregi házára. Ennek alátámáasztására pedig bemutatott a portálnak egy engedményezési szerződést.

Forrás: Délmagyar

A dokumentumon az látszik, hogy a Szeviép 38 millió forintot nyújtott kölcsönként a MABE-ÉPKER Kft. részére 2008. június 5-én, amiből az következik, hogy

a Szeviép valóban egy közbeiktatott cégen keresztül juttatott - kölcsön formájában - pénzt Ujhelyi István házfelújítására.

Baranyi szóba hozta Ujhelyi badacsonytomaji nyaralóját is.

A szőregi ház felújítása ebből a pénzből lett finanszírozva, de az könnyen előfordulhat, hogy a hatalmas badacsonytomaji nyaralójára is jutott belőle

- mondta a volt Szeviép-vezér, aki arra a felvetésre, hogy a szocialista politikus erről az értékes ingatlanáról nem ejtett szót a hétvégi sajtótájékoztatóján, úgy felelt, hogy "ennek biztosan oka lehetett".

Érdekük volt, hogy a Szeviép-ügyről beszéljenek

A beszélgetés során szóba került a Szeviép kálváriája. Baranyi megismételte, hogy

  • a Tisza M43-konzorcium spanyol fővállalkozója a baloldali politika nyomására került helyzetbe, a nagy pénzek ide vándoroltak;
  • a baloldali kormányok alatt a fővállalkozói cégek kiválasztása nem tisztán közbeszerzési verseny eredménye volt. Az, hogy egy ismeretlen, névtelen, spanyol cég megjelent a piacon és pozíciót fogott, csak rendkívül erős politikai döntés eredménye lehetett.
  • Ujhelyi István és Botka László szegedi polgármester hozta ezt a vállalkozást az országba.

Mindezek fényében ma már úgy látja az egykori Szeviép-vezető, hogy nem Szeviép-károsultakról és Szeviép-ügyről, hanem a 2010 előtti baloldali kormányok és a spanyolok károsultjairól kellene beszélni. "A baloldali kormány 2009-ben a megszorítások miatt egyszerűen nem fizetett az elvégzett munkákért. Botka és Ujhelyi uraknak ezután pedig jól felfogott érdekük volt, hogy ez Szeviép-ügy legyen, és ne a spanyol multi felelősségéről essen szó a nyilvánosságban" - mondta Baranyi, hozzátéve:

a baloldalnak tehát öröm az ürömben, hogy ezt az ügyet Szeviép-problémaként tárgyalhatta a nyilvánosság, nem pedig a spanyol multi felelősségeként.

Szerinte a 2010 után megalakult polgári kormány rendezte a helyzetet, tehát helytállt a korábbi baloldali kormányzat mulasztása, a nemfizetés okozta problémák miatt.

Az interjú első részében Baranyi Sándor elsősorban a baloldal politikusainak befolyásáról beszélt azokban a konzorciumokban, amelyekben a Szeviép is alvállalkozóként szerepelt. Elmondta, hogy szerinte pártfinanszírozásra is felhasználták az infrastrukturális fejlesztési forrásokat a politikusok, akik rendszerint külföldi multikat juttattak megbízásokhoz, így csak az ő vezetésük alatt lehetett munkához jutni a magyar vállalkozásoknak. Az interjú második részében pedig azt állította, hogy 2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal hálálták meg, hogy finanszírozták a szőregi házának a felújítását, ami körülbelül 30-40 millió forintba került.