Az unió jövője kérdőjeleződne meg a schengeni rendszer megszűnésével

Letenye, 2017. április 7. Autósok várakoznak az úti okmányok ellenőrzésére a letenyei magyar-horvát határátkelőnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az ő adataikat is ellenőrizni kell a schengeni információs rendszerben. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője volt szombat reggel az M1 aktuális csatorna vendége, ahol elmondta, hogy az unió jövője kérdőjeleződne meg a schengeni rendszer megszűnésével, vagy akár gyengülésével. Emlékeztetett, hogy már hét ország is átmeneti határellenőrzést vezetett be a migrációs válság miatt. 
Vágólapra másolva!

Veszélybe kerülne az Európai Unió jövője, ha gyengülne vagy megszűnne a schengeni rendszer – mondta Pócza István.

Az elemző kiemelte, hogy az EP-választások után jelentős kihívásra kell válaszolni:

a migrációs válság miatt már hét ország vezetett be átmeneti határellenőrzést, ami a schengeni rendszer létét fenyegeti.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Hozzátette, az Európai Bizottság az utóbbi években nem megfelelően kezelte ezt a kérdést: rendre részrehajló volt a migráció kérdésében, ezért jutott Orbán Viktor miniszterelnök is arra a következtetésre, hogy

a schengeni határ ügyét el kell venni a bizottságtól, és egy új testületnek kell átadni,

mely biztosítaná azt, hogy sikerüljön megállapodni a tagállamoknak, és azt is, hogy a bevándorlásellenes álláspont is érvényesüljön.