Egy szemtanú láthatta a Budapesten elfogott szír terroristát, amikor kivégezte áldozatait

Budapest, 2019. március 24. A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Horváth József biztonságpolitikai szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol elmondta, nem véletlen, hogy különböző dolgokat mond magáról az F. Hassan névre hallgató terrorista, valószínűleg ezt a kiképzést kapta az Iszlám Államtól arra az esetre, ha elfogják. Most azonban Belgiumban az ottani hatóságok fognak kihallgatni egy szemtanút, aki állítólag jelen volt, amikor F. Hassan elkövette a tömeggyilkosságot Szíriában – írja a PestiSrácok.hu. 
Vágólapra másolva!

A PestiSrácok információi szerint Belgiumban fogják kihallgatni azt a szemtanút, aki azt állítja, hogy

ott volt és látta F. Hassant Szíriában, amikor a terrorista elkövette a tömeggyilkosságokat.

Az újabb tanú annak a külföldi személynek az ismerőse, aki korábban elsőként azonosította a Budapesten elfogott szír állampolgárt. A gyanúsított tagadja a vádakat, és azt mondta, hogy ott sem volt a helyszínen a gyilkosságok idején. A belga hatóságok már jelezték magyar kollégáiknak, hogy jogsegély keretében a védett tanú mellett neki is tehetnek fel kérdéseket.

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el Magyarországon. Az akciót a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve hajtotta végre. Nagyon úgy tűnik, hogy az elfogott személy különböző történeteket talál ki, hogy mentse magát.

Többek között azt vallotta, hogy ő a görög titkosszolgálat ügynöke, és azon dolgozik, hogy minél több Európába szökött dzsihadistát rendőrkézre juttasson.

A hatóságok ezeket az állításokat is ellenőrzik, Horváth József az M1 műsorában azonban kiemelte, hogy a tárgyaláson több történettel próbálkozott, például, hogy analfabéta és ötgyermekes családapa.

Horváth szerint az Iszlám Állam kiképzésében valószínűleg variációkat tanítanak nekik arról, mit mondjanak, ha elfogják őket.

A szakértő kitért arra is, hogy 2015 óta ezrével érkezhettek Európában olyanok, akik terrorakciókra vannak kiképezve. Ők jelentik a legnagyobb veszélyt, ezért minél előbb fel kell deríteni őket.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított

Mint arról korábban beszámoltunk, a gyanú szerint F. Hassan a terrorszervezet emírjeként

öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, emellett legalább húsz ember kivégzésében is rész vett,

valamint szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményében pedig azt írta, hogy korábbi fogvatartási helyén, a nyírbátori migránstáborban Hasszán F. demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, és összeverekedett más migránsokkal. A TEK feljelentése alapján az ügyészség kérte az előzetes letartóztatását, amelyet a bíróság egyelőre egy hónapra el is rendelt.

F. Hassant minősített emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és terrorcselekmény előkészületével gyanúsítja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

A gyanú szerint 2016 óta az Iszlám Állam tagja. A Terrorelhárítási Központ adatai szerint Magyarországra utazása előtt a Görögországban benyújtott menekültkérelme alapján kiállított menekült úti okmány felhasználásával Európa több országában is megfordult.