Újabb jobbikos lelepleződés: már nyíltan támadják a határzárat

Gyöngyösi Márton, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Gyöngyösi Márton elnökhelyettes tegnapi évadnyitó beszédében kimondta a kimondhatatlant: pártja nem támogatja, hogy a májusi európai parlamenti választást követően a magyar határzár mintájára újabb kerítések legyenek a kontinensen. „Ha Orbán Viktor és szövetségesei diadalmaskodnak pár hónap múlva, akkor drótakadályokkal szabdalt, egymás ellen ágáló közösségeknek az Európáját láthatjuk” – tette egyértelművé a Gyurcsány Ferenccel való együttműködést felvető politikus, hogy pártja elutasítja a magyar határzárat.
Vágólapra másolva!

A Jobbik tegnap tartotta évadnyitó rendezvényét a Dürer Kertben, ami egy megnyilvánulás miatt egész biztosan emlékezetes marad.

Jobbik: Nincs szükség további kerítésekre!

Gyöngyösi Márton elnökhelyettes a kiváltságos médiumok és a párt hűséges politikusai előtt tartott beszédében szinte végig a magyar kormányfőt és polgári kormányát bírálta, saját pártjával lényegesen kevesebbet foglalkozott. Amikor az európai parlamenti választásra rákanyarodott, úgy kezdett el szónokolni, mintha minimum a DK elnökségi tagja lenne. Egyenesen azt mondta, ha a májusi választáson Orbán Viktor kellő számú szövetségest tud maga mellé állítani, akkor „közösen tudják megszervezni Európának a szétzúzását és a zűrzavarnak a keltését”. Nem volt vége a gyurcsányi gondolatmenetnek, ezt követően Gyöngyösi kimondta a kimondhatatlant:

a Jobbik nem támogatja, hogy a magyar határzár mintájára újabb kerítések kerüljenek felállításra.

A párt második számú politikusa szerint a magyar miniszterelnök májusi győzelme esetén újabb „drótakadályok” épülhetnek, és mint szavaiból kiderült, számára ez elfogadhatatlan.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese olyan stílusban beszélt pártjának tegnapi évadnyitóján, mint Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI

Gyöngyösi ezzel meghirdette a migrációpárti uniós elithez igazodás politikáját. Mondataiból az következik, hogy

Európának nincs szüksége újabb, a bevándorlók feltartóztatását szolgáló kerítésekre, mert az csak feszültséget szül az Európai Unió tagállamai között.

Ilyen gondolatokat eddig csak a hazai balliberális pártok hangoztattak, úgy látszik, a Jobbik fel kíván hozzájuk zárkózni.

Vona: A kerítés alkalmatlan Magyarország megvédésére

Nem ez volt azonban az első alkalom, hogy a Jobbik nyíltan nekiment a migrációt megállító magyar határzárnak.

„A kerítés az egy hatalmas bukás, azt gondolom, a kormány bevándorláspolitikájának a bukása történt meg. A kerítés még föl sem épült, nyilvánvalóvá vált, hogy alkalmatlan Magyarország megvédésére” –ezt Vona Gábor mondta Röszkén az Echo TV riporterének még 2015 augusztusában. A videó az országgyűlési választási kampányban került elő, meglehetősen kellemetlen pillanatokat okozva a kerítéspártiságát akkor még folyamatosan bizonygató Jobbiknak. Mindezek után Vonáék nehezen tudták védeni azt az álláspontjukat, miszerint történjen bármi, nem bontanák le a határzárat, és nem engednék be a migránsokat az ország területére.