Nem tudták tovább védeni Gothárt, a Színművészeti kirúgta, de még mindig mentegeti

Vágólapra másolva!
Meghátrált a Színház- és Filmművészeti Egyetem, Gothár Péter hosszú ideig tartó mentegetése után hétfőn Facebook-oldalán közölte, hogy megszüntették Gothár szerződését. A döntés nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a fenntartó minisztérium is részt vett az etikai bizottság munkájában, így - bár próbálták - nem tudták eltussolni az ügyet. A közlemény szövege így is a legminimálisabbra szorítkozik: azt állítják, hogy Gothárral kapcsolatban semmilyen bejelentés nem érkezett hozzájuk, sőt, kiderül, hogy valójában az etikai bizottság nem is próbálta kideríteni, hogy Gothár tett-e bármit is az egyetemen.
Vágólapra másolva!

Facebookon közzétett közleményben jelentette be a Színművészeti, hogy kirúgták Gothár Pétert.

A döntésre az egyetem vezetése azután kényszerült, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár levélben kért tájékoztatást arról, hogy milyen lépéseket kívánnak tenni, és a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium is részt vett az etikai bizottság munkájában.

Ugyanakkor a közleményből kiderül, hogy

az etikai bizottság meg sem próbálta kivizsgálni, követett-e el szexuális zaklatást Gothár az egyetemen

, a közlemény szerint "az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás", hanem az ártalomcsökkentés"

Mellékesen az is kiderül, hogy - bár Máté Gábor korábban több interjúban ezt állította - az egyetemen eddig nem volt olyan rendszer, ami lehetőséget ad a hallgatóknak a hasonló esetek jelentésére. A közlemény ugyanis azt írja: "Az Etikai Bizottság javaslatot tett olyan intézkedési terv kidolgozására, amely erősíti a hallgatóknak az etikai vétségek kezelésére irányuló bizalmát"

A közlemény különösen szánalmas része az, ahol hosszan értekeznek Gothár művészi értékeiről, aminek ebben az esetben semmi jelentősége nincs.

A közlemény időzítésében az is szerepet játszhatott, hogy a kormány a zaklatószínházak miatt módosítja a kulturális finanszírozásról szóló törvényt: az egyetem nyilván bizonyítani akarta, hogy tudnak ők maguktól is fellépni a zaklatók ellen.

Elkéstek. Nyilvánvaló, hogy az erőteljes kormányzati fellépés nélkül Gothár Péter még mindig a helyén lenne.