Gyurcsány polgármestere, Niedermüller Péter nyáron még ‎kizárta a szövetkezést a Jobbikkal, most pozíciókat osztogat nekik

Vágólapra másolva!
Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere a választási kampányban még arról beszélt, hogy múltja miatt nem lehet együttműködni a Jobbikkal egy olyan kerületben, ahol "a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák". Ehhez képest az általa irányított balliberális többségű képviselő-testület egyik első lépése az volt, hogy egy jobbikos politikust nevezett ki a Városüzemeltetési Bizottság nem képviselő tagjának. Nemcsak a helyi önkormányzatokban, hanem a magyar Országgyűlésben is kibontakozóban van a DK és a Jobbik közötti együttműködés: a jobbikos képviselők nem szavazták meg Varju László mentelmi jogának felfüggesztését a parlament tegnapi ülésén.
Vágólapra másolva!

"A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk. Azt látom egyébként, hogy a Jobbik gyengül, a hetedik kerületben pedig – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek ilyen múltja van. Persze nem csak én nem akartam a Jobbikot, ők se engem" - ezt Niedermüller Péter nyilatkozta a Népszavának még júliusban. A DK-s politikus szemmel láthatóan mindent megtett a polgármesteri székért, fűt-fát ígért a választóknak győzelme érdekében. A kampány során több alkalommal elhatárolódott az antiszemita párttól, és leszögezte, velük nem kerülhet sor semmiféle együttműködésre.

Kampányban elhatárolódott tőlük, polgármesterként pozíciókat osztogat nekik

A szavak szintjén ez kölcsönös volt: Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti képviselője augusztusban arról beszélt, hogy "nem Niedermüller Péter lesz az, aki elhozza ezt a magyar jövendőt," Stummer János, a párt alelnöke pedig pár nappal később azt mondta, "meg sem kell magyarázni", hogy miért nem tudják támogatni a DK-s politikust a polgármester-választáson. Végül Niedermüller mögé a Jobbik kivételével valamennyi ellenzéki párt beállt, azonban már ekkor árulkodó volt, hogy Sneider Tamásék nem indítottak saját polgármesterjelöltet, és az egyéni körzetekben sem indultak.

Ekkoriban röppent fel a hír, miszerint nem véletlenül maradt inaktív a Jobbik Erzsébetvárosban: egy helyi illetőségű blog arról írt, hogy a háttérben megállapodás született a DK és a Jobbik között, miszerint a választástól való távolmaradásért cserébe a Jobbik bizottsági helyekre számíthat Niedermüllertől, amennyiben megválasztják polgármesternek.

A találgatások novemberben valóra váltak: több erzsébetvárosi Facebook-csoportban is arról számoltak be, hogy a VII. kerületi képviselő-testület alakuló ülésén

a balliberális többség megszavazta a jobbikos Juhász Lászlót a Városüzemeltetési Bizottság nem képviselő tagjának.

Juhász egyébként a párt erzsébetvárosi alapszervezetének az elnöke, és Facebook-oldalán a jobbikos kifizetőhelyként ismertté vált Iránytű Intézetet tüntette fel munkahelyeként. Kérdés, hogyan fog tudni együttműködni Niedermüllerékkel, hiszen több Trianonnal kapcsolatos üzenetet, fényképet tett közzé, ez pedig nem igazán passzol a DK profiljához.

Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a választási kampányban még nem akart szövetkezni a Jobbikkal, most már pozíciókat osztogat nekik Forrás: Facebook

DK-Jobbik összefonódás a parlamentben is

Nemcsak a helyi önkormányzatokban, hanem a magyar Országgyűlésben is kibontakozóban van a DK és a Jobbik közötti együttműködés. Ahogy beszámoltunk róla, a parlament hétfői ülésén többek között Varju László DK-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről is szavaztak a képviselők. Mint ismert, a Gyurcsány-párti politikust garázdaság, valamint súlyos testi sértés bűntettének vétségével vádolhatja a Legfőbb Ügyészség az MTVA székházában tavaly decemberben történtek miatt. Mindenképpen érdekes, hogy

a Jobbik nem szavazta meg, hogy a parlament kiadja a DK-s Varju mentelmi jogát,

sőt, Varju beszédét két jobbikos képviselő (Bana Tibor és Farkas Gergely) meg is tapsolta. Ez már csak azért is furcsa, mert a mentelmi jog eltörlése szerepelt a párt 2018-as országgyűlési választási programjában. Még idén márciusban is tartották magukat célkitűzésükhöz: Farkas Gergely vesztegetési ügyében "A Jobbik most sem bújik a mentelmi jog mögé" címmel adtak ki közleményt, és meg is szavazták politikusuk mentelmi jogának felfüggesztését.