Óriási illegális cigarettagyárat leplezett le a NAV – videó

Vágólapra másolva!
Egy budapesti illegális cigarettagyárban hatmillió szál cigarettát és további huszonnégymillióhoz elég dohányt talált a NAV. Az üzemben rengeteg külföldi munkás dolgozott bezárva. A bűnbanda irányítóit letartóztatták. 
Vágólapra másolva!

A bandát, a több országban működő illegális cigarettagyárait és raktárait az OLAF és az EUROPOL segítségével sikerült megtalálniuk a hatóságoknak. A román és moldáv nemzetiségű személyekből álló banda a cigi gyártásához szükséges alapanyagokat hozott be külföldről,

gépeket, dohányt, füstszűrőt, cigarettapapírt, cigisdobozokat.

Ezek egy részét Magyarországon tárolták és felhasználták az itteni üzemükben, a többit pedig külföldre vitték.

A cigarettagyár egy budapesti ipartelepen lévő 1800 négyzetméteres bérelt raktárban működött. A raktárat teljesen átalakították a gyártáshoz, a falakat belülről hangszigetelték, mert belül porelszívő és szellőztető berendezés is működött. Pozdorja- és téglafalakkal külön dohányvágó-, fermentáló-, töltő-, dobozoló- és csomagolóhelyiségeket alakítottak ki.

A dolgozók lakrészét is a raktárban alakították ki, nem is engedték őket ki onnan.

Az ellátásukról az a két román-moldáv kettősállampolgár férfi gondoskodott, akik a cigi alapanyagait is vitték a gyárba.

A NAV dolgozói találtak bent egy működő és egy összeszerelésre váró gépsort, dohányvágó gépet, fermentálóberendezést, csomagológépet is találtak a gyártáshoz szükséges alapanyagok mellett.

Amikor lecsaptak hatmillió szál már legyártott cigaretta, valamint 35 tonna finomra vágott fogyasztási dohány volt a gyárban, ami további 21 millió szál cigi előállításához lett volna elég.

A gyártás nagyságát mutatja, hogy 300 kilogramm dohánypor volt a gyárban, amiből egy kiló nagyjából 3 millió szál cigaretta legyártásával gyűlik össze.

A nyomozók felderítették a gyár utánpótlásraktárát is, ahol a külföldről behozott alapanyagokat tárolták.

Innen összesen 14 kamionnyi áru került elő, 139 raklap cigisdobozokhoz használt karton, 76 raklap füstszűrő, 169 raklap cigarettapapír, 43 raklap fólia, 600 liter folyékony ragasztó és 30 raklap lefóliázott papírtekercs.

Mindezen felül még cigarettapihentető gépet is találtak, ami nem jellemző az illegális gyártásra – írja Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közösségi oldalán.

A lefoglalt áru alapján a bűnbanda nagyjából 1 milliárd forintos kárt okozott, de ez az összeg még nőhet, mivel a szakértői vélemények még nem véglegesek.

Az akcióban húsz külföldi munkást és a bűnbanda irányítóit is őrizetbe vették, utóbbiak letartóztatását a bíróság elrendelte. A NAV jövedéki termékre elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz.

Tavaly és idén Spanyolországban, Görögországban, Belgiumban, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában 6 illegális cigarettagyárban és a hozzájuk tartozó raktárakban összesen 72,8 millió szál hamisított, adózatlan cigarettát, 95,3 tonna vágott dohányt, valamint nagyjából 50 kamionnyi gyártáshoz szükséges alapanyagot (füstszűrőt, cigarettapapírt, csomagolóanyagot, ragasztót) foglaltak le a hatóságok. Ezekben az eljárásokban összesen 109 embert fogtak el.