Nehezebb egyetemre jutni, de van egy kiskapu, amit tömegek választhatnak

Dunaújvárosi Egyetem
Dunaújvárosi Egyetem
Vágólapra másolva!
2020. február 15-ig kell beadni a felsőoktatási felvételire a jelentkezést. Ez az első év, amikor már kötelező emelt szintű érettségit kell tenni. Sőt, van még egy bejutási küszöb, az pedig a minimum 280-as felvételi pontszám. Ha ezek közül már az egyik nincs meg, akkor egyetlen egyetemi diplomát adó szakra sem lehet bekerülni. Ezek alól a kritériumok alól kivételt képeznek a felsőoktatási szakképzések. Az ilyen típusú szakokra ugyanis nem vonatkozik az új szabályozás, így várhatóan tömegek fogják ezt a képzési formát választani.
Vágólapra másolva!

Amit a felsőoktatási szakképzésekről tudni érdemes:

  • Ezek olyan kétéves képzések, amelyeket egyetemek és főiskolák indítanak.
  • A szaklistában az "F" betű jelzi ezeket a képzéseket.
  • Sikeres végzés esetén oklevelet kapnak a hallgatók.
  • Magasabb szintű oklevél, mint egy OKJ-s szakma, de még nem éri el a diploma szintjét.
  • Mégis, szakirányos továbbtanuláskor plusz pont jár érte és még bizonyos számú tantárgyat is elfogadnak belőle, ha szakirányosan megjelölt alapszakra veszik fel a hallgattót.
  • A felvételi minimumponthatár alacsonyabb, mint az alap- és osztatlan szakokon, vagyis konkrétan legalább 240 pontot kell összegyűjteni, ha állami ösztöndíjasként vagy önköltséges formában tanulnának tovább ilyen képzésen − a minimumponthatárt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de FIGYELEM a más jogcímen kapott pluszpontok nélkül kell elérni.
Dunaújvárosi Egyetem Forrás: Origo

Sokkal lazábbak a pontszámítási szabályok

Háromféleképpen lehet meghatározni a összpontszámot:

  1. Meg lehet duplázni a középiskolai és az érettségi átlageredménye alapján kapott tanulmányi pontokat,
  2. vagy össze lehet adni a tanulmányi és az érettségi pontokat,
  3. vagy az érettségi pontszámot lehet megduplázni. A három lehetőség közül azt a változatot kell választani, amely a legelőnyösebb - és az így megkapott pontszámhoz kell hozzáadni a pluszpontokat. Mivel az egyetemek és főiskolák nem határozták meg, hogy mely érettségi tárgyakból kell érettségi pontot számolni, ezért az érettségi eredmények közül a két legjobbal számoljatok.

Ismét nagyon népszerű lehet

Ahogyan az Origo is megírta, az eduline.hu egy cikke alapján a felsőoktatási szakképzések az elmúlt évek közül 2016-ban volt kiugróan népszerű: több mint 13 ezren jelentkeztek ilyen típusú képzésre. Azt azt követő évben habár jóval kevesebben jelöltek meg ilyen szakot a jelentkezési lapon, azóta újra, fokozatosan nőtt a jelentkezők száma.

Felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért ugyanazon képzési területen való továbbtanulás esetén alap vagy osztatlan szakos jelentkezéskor plusz pont jár, de ez intézményenként eltérhet, általában viszont

  • jeles záróvizsga eredmény 32 többletpontot jelent
  • jó záróvizsga eredmény 20 többletpontot hoz
  • közepes záróvizsga eredményért 10 többletpont jár

A Dunaújvárosi Egyetem, egy progresszív intézmény és 5 felsőoktatási szakképzést is indít, amikkel érdemes lehet megismerkedni, ha az ember nem biztos benne, hogy felvennék alap- vagy osztatlan szakra.

Mérnökinformatikus végzettséggel könnyen lehet elhelyezkedni, mint rendszergazda, adatbázis-tervező és üzemeltető, webrendszer és telekommunikációs technikus.

40%-ban elméleti és 60%-ban gyakorlati a képzés.

Ha pedig Mérnökinformatikus BSc alapszakon tanul tovább a diák, akkor beszámítanak 90 kreditet, a diploma megszerzéséhez szükséges 210-ből!

Dunaújvárosi Egyetem Fotó: Mudra László - Origo

Műszaki vonalon, gépészeti specializációval lehet bárki anyag, gépész és vegyésztechnikus, de betölthet minőségbiztosítási vagy energetikus pozíciókat is.

40%-ban elméleti és 60%-ban gyakorlati a képzés.

Ha pedig Anyagmérnök vagy Gépészmérnök BSc alapszakon tanul tovább, akkor beszámítanak 90 kreditet, a diploma megszerzéséhez szükséges 210-ből! És, nagyon fontos tudni, hogy idén januárban jelent meg a hír, miszerint a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményeiből kiderül, hogy

a Dunaújvárosi Egyetemen diplomát szerzett pályakezdő műszaki szakemberek munkabére átlagosan bruttó 450 ezer forint, így közel 25%-kal meghaladhatja az átlagfizetést ezen a területen.

Tehát érdemes ide járni, majd innen a diplomás képzésre jelentkezni.

Televíziós műsorkészítőként lehet operatőr, vágó, szerkesztő-riporter, műsorvezető, reklámfilmes vagy multimédia-fejlesztő, esetleg grafikus. 55% elmélet és 45% gyakorlat társul a képzéshez. Viszont az itt tanult tárgyak nem számítódnak be a diplomás képzésbe.

Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzéssel elhelyezkedhet gazdasági, számviteli, statisztikai vagy marketinges területen.

55% elmélet és 45% gyakorlat van a képzés alatt.

Ha Gazdálkodási és menedzsment BSc alapszakon tanul tovább, akkor beszámítanak 90 kreditet, a diploma megszerzéséhez szükséges 210-ből!

Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzéssel elhelyezkedhet rendszergazdaként, számítógép-hálózati elemzőként és üzemeltetőként, de akár informatikai és kommunikációs rendszereket is üzemeltethet technikusként.

40%-ban elméleti és 60%-ban gyakorlati a képzés.

Ha pedig Gazdaságinformatikus BSc alapszakon tanulsz tovább, akkor beszámítanak 90 kreditet, a diploma megszerzéséhez szükséges 210-ből!

Részletesebb tájékoztatást december 14-én 9:00 órától lehet kapni Dunaújvárosban az egyetem "A" épületében a hivatalos családi nyílt napon!

Dunaújvárosi Egyetem Forrás: Origo