Magyarország az ukrajnai magyarok miatt megvétózta a NATO egyik nyilatkozatát

Önkormányzati választások 2019, Fidesz eredményváró, Bálna, Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen Budapesten. Magyarország nem hajlandó a geopolitika oltárán feláldozni a kárpátaljai magyar közösséget - tette hozzá Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta, a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta. Szijjártó Péter hangsúlyozta,

Szijjártó: Ukrajna továbbra sem teljesíti a nemzetközi szervezetek előírásait Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem tehettünk mást, vétóztunk

Szerettük volna, hogy ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak. Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben - tette hozzá. Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így "nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot" - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte:

Magyarország világossá tette: a NATO-n belüli minimális szövetségi szolidaritás az lenne, hogy egy ilyen közös nyilatkozat mondjon valamit az egyik tagállamhoz tartozó kisebbség jogfosztásáról, és szögezze le a jogok visszaállítását - mondta.