Több mint nyolcmillióan szavazhatnak az önkormányzati választáson

választás, szavazás, szavazólap, országgyűlési választások, illusztráció, 2018. április 8. Választás a II. kerületi választóirodában, Választás 2018
2018 április 8. Választás a II. kerületi választóirodában
Vágólapra másolva!
Reggel hat órakor megkezdődött Magyarország 1990 utáni történetének nyolcadik önkormányzati választása. A több mint 10 ezer szavazókörben több mint nyolcmillió választót várnak este hét óráig. A helyhatósági választáson négy főpolgármester-, 7386 polgármester-, 5735 egyéni választókerületi jelölt, 34 803 egyéni listás jelölt indul. Ezzel párhuzamosan nemzetiségi választást is tartanak. 
Vágólapra másolva!

Több mint 10 ezer szavazókörben megkezdődött a 2019-es önkormányzati választás.

A voksolás reggel hat órától vette kezdetét, és egészen este hét óráig lehet majd szavazni.

Az önkormányzati választáson a megyei (fővárosi) és helyi (kerületi) önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg.

A megyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/megyében van az állandó lakcímük. Szintén feltétel a nagykorúság (betöltött 18. életév, illetve 16. életév feletti házas, vagy elvált személy). A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

A Vas megyei szavazólap mintája Forrás: MTI/Kovács Tamás

A megyei közgyűlési választások

Mind a 19 megyében ugyanolyan szabályok mentén zajlanak le a választások.

A választás egyfordulós, a szavazók listákra szavazhatnak.

A megyei közgyűlések képviselőinek száma a megye egészének a lakosságától függ, függetlenül attól, hogy a megyei jogú városokban élők nem szavazhattak a megyei önkormányzat összetételéről. Legkevesebb 15 fős lehetett egy közgyűlés, egyebekben pedig 400 ezer lakosig minden 20 ezer fő után egy képviselő, efölött 700 ezer lakosig minden 30 ezer fő után egy képviselő, efölött pedig minden 40 ezer fő után egy képviselő.

A települési önkormányzati választás

A közgyűlés választásának szabályai attól függnek, hogy a település lakossága meghaladja-e a 10 000 főt. A képviselő-testület létszáma itt is a település lakosságától függ. A polgármester, akit külön választanak meg, tagja és egyben vezetője is a közgyűlésnek, képviselő-testületnek.

Települések tízezer lakosig

Az ilyen települések mindegyike egy választókerületet alkot.

Szavazáskor az összes jelölt neve egy közös szavazólapon szerepel, a választópolgár pedig legfeljebb annyi jelöltre szavaz, mint ahány fős a képviselő-testület.

Érvényesek azok a szavazólapok is, amelyeken ennél kevesebb jelölt neve mellé tettek a szavazók X-et (vagy keresztet). A képviselők a legtöbb szavazatot kapó jelöltek lesznek.

Több mint nyolcmillióan szavazhatnak az önkormányzati választáson Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Települések tízezer lakos fölött

Az ilyen településeket egyéni választókerületekre osztották fel, ahol a legtöbb szavazatot szerzett jelölt lesz képviselő. A képviselővé nem vált jelöltek szavazatait pártonként összeadják (feltéve, hogy a párt a körzetek legalább felében állított jelöltet), és a Sainte-Laguë-módszerrel kiosztják róla a törvényben meghatározott mandátumszámot.

Csak az a lista kaphat mandátumot, amelyik a kompenzációs szavazatok számának (csak a listát állító pártokét összeadva) az 5 százalékát elérte.

Az 5 százalékos küszöb két jelölő szervezet közös listájánál 10 százalékra, három vagy több esetén pedig 15 százalékra nő.

Több mint nyolcmillióan szavazhatnak

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében 8 millió 25 ezer 755 választópolgár szerepel, 317 804 pedig a nemzetiségi névjegyzékben. Szerda délután 16 óráig 29 141-en jelentkeztek át bejelentett tartózkodási helyükre, öt évvel ezelőtt ez a szám 18 416 volt.

Mozgóurnát eddig 53 943-an igényeltek, de péntek 16 óráig személyesen vagy ügyfélkapun még lehetetett igényelni a jegyzőtől, utána viszont már csak a szavazás napján, délig a szavazatszámláló bizottságtól lehet. A választáson 38 113 első szavazó vehet részt, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választás óta lettek nagykorúak.

A legfiatalabb választópolgár 16 éves, 2003. augusztus 1-jén született, házasságkötéssel szerzett nagykorúságot.

A legtöbb első szavazó Nyírbátor 1-es szavazókörében lesz.

A kórházakban is szavazhatnak Forrás: MTI/Balázs Attila

Iborfián csak 13-an szavazhatnak

A legtöbb választópolgárt a főváros VIII. kerületének 18. számú szavazókörében várják, 1698-at. A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfián lesz, ott 13 választót várnak az urnához. A legtöbb nemzetiségi szavazót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőlád egyik szavazókörében várják, 739-et, ebből egy román, a többi roma nemzetiségű. Több mint 600 olyan szavazókör van az országban, ahol mindössze egy nemzetiségi választópolgárt várnak az urnához. A legtöbb átjelentkező a XI. kerület 14-es szavazókörében van, 233.

A helyi és nemzetiségi választáson összesen 61 618 egyéni jelölt indul, ebből négy főpolgármester-, 7386 polgármester-, 5735 egyéni választókerületi jelölt, 34 803 egyéni listás jelölt, 13 790 pedig települési nemzetiségi jelölt.

Csak települési lakcíme 28 jelöltnek van, magyarországi lakcímmel nem rendelkezik 11 jelölt, 61 pedig más uniós tagállam polgára. Egyetlen polgármesterjelölt van 917 településen, ott akár egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy a jelöltből polgármester legyen.

A legnagyobb, 420x635 milliméteres szavazólap Kunágotán lesz, ott 49 egyéni listás jelölt indul.

A legkisebb szavazólap A4-es méretű. Jelöltek hiányában két polgármester-választás marad el: Balatonszepezden és Lakhegyen. Elmarad három egyéni listás választás is: Apátvarasdon, Lakhegyen és Rábaszentandráson.

A választásra eddig harminc nemzetközi megfigyelő regisztrálta magát. A jelöltek és jelölőszervezetek által a választási bizottságokba delegált megbízottak száma 30 100, ez öt évvel ezelőtt 33 076 volt.