Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

KÖVÉR László
Budapest, 2019. október 23. Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2019. október 23-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Egész nap rengeteg programmal várják az embereket Budapesten és más városokban is.
Vágólapra másolva!

A nemzeti lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel szerdán reggel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban lyukas zászlók lengnek.

Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek.

Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet.


A Kossuth téren - a szokásoknak megfelelően - egész nap családi programokkal várják az ünneplőket, a 1956-os forradalomra emlékezve.

Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető a Szent Korona az Országházban. A Kossuth téren pedig gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók várják az érdeklődőket, rikkancsok korabeli ruhákban járják a teret, mászófalat építettek gyerekeknek, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2019. október 23-án. Balra Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet.

Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák.

A koncerten - regisztrációval - ingyenes a részvétel.

Egész nap gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is, ahol egész napos, protokollmentes megemlékezés zajlik.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Sok utat lezárnak az '56-os megemlékezések miatt

Szerdán változik a budapesti tömegközlekedés menetrendje az október 23-ai munkaszüneti nap és a fővárosi rendezvények miatt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint ideiglenes megállási tilalom van érvényben ma éjfélig a Szalay utcában és a Vajkay utcában, 23-án egész nap a Liszt Ferenc tér környékén, az esti órákban az Akadémia utcában, a Báthory utcában, a Balassi Bálint utcában, a Széchenyi felső rakparton, a Markó utcában, a Szemere utcában, a József körút Corvin-közhöz közel eső szakaszán, a pesti alsó rakpart Margit hídhoz közel eső szakaszán, valamint a Trefort utca és a Bródy Sándor utca egy-egy részén.

Lezárják a forgalom elől a Pollack Mihály teret, a Bródy Sándor utca egy szakaszát és a Corvin köz-József körút-Baross utca-Szentkirályi út-Bródy Sándor utca útvonalat.

A BKK járatai ma az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, a 3-as metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár.

A lezárások miatt ma

a 2-es villamos a Közvágóhídtól a Kossuth Lajos térig közlekedik,

a 15-ös és 115-ös módosított útvonalon jár, a 70-es és 78-as troli végállomását pedig a Kálmán Imre utcába helyezik át.

A MÁV-Start azt közölte, hogy szerelvényeik ma az ünnepnapi menetrend szerint járnak. A forgalomra tekintettel azt kérik, hogy az utasok online vásárolják meg vonatjegyüket.