Így próbálnak manipulálni és az alkalmatlan Karácsonynak segíteni a baloldali közvéleménykutatók

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. szeptember 30. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. Karácsony Gergely kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Manipulálni akarják a választókat a baloldal iránt elfogult közvélemény-kutató cégek, most is és a tavalyi országgyűlési választás előtt. Mindez kiemelten látszik Karácsony Gergely esetében, akinek már a 2018-as választás előtt irreálisan kedvező (hazug) számokat "mértek", aztán persze a nagy parlamenti veresége után kiderült, hogy mennyire népszerű - semennyire. És most is nevetséges, már első ránézésre is torz adatokkal próbálják azt sugallni, hogy a zuglói botránypolgármesternek - akit már saját szavazói közül is egyre többen alkalmatlannak és esélytelennek tartanak - lenne bármilyen minimális esélye is megszorítani Tarlós Istvánt. Persze, a hamis adatok annyiban nem meglepőek, hogy olyan cégekről van szó, amelyeknél Karácsony dolgozott, vagy kapcsolatban volt velük.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban meglehetősen nevetséges ellenzéki felmérések láttak napvilágot Karácsony Gergely főpolgármesteri esélyeiről. Ahhoz, hogy ezen kutatások hitelességét lemérjük, érdemes visszamenni egy kicsit az időben, hogyan is mértek korábban az adott intézetek.

Furcsa akciók a Mediánnál

Az egyik legkomikusabb mozgást a Mediánnál látni. Az intézetnél dolgozott korábban Karácsony Gergely. Mindennek meg is volt az eredménye korábban is. 2012 november elején, hetekkel azután, hogy megalakult a Bajnai Gordon vezette Együtt (amellyel az akkor még hivatalosan LMP-s Karácsony azonnal megszavazta az együttműködést), a Medián a semmiből hirtelen 22 százalékot (nem, nem tévedés: 22, azaz huszonkettő százalékot) mért a gyakorlatilag még nem is működő pártnak. Emlékszünk, mi lett belőle, az Együttnek arra sem volt esélye, hogy önállóan bejusson a parlamentbe.

Hasonló akciót mutatott be a Medián 2018 január végén, amikor azt a hírt kürtölték széjjel, hogy Karácsony ugyanolyan népszerű, mint Orbán Viktor. Szerintük Karácsony népszerűsége két hónap alatt 10 ponttal emelkedett és utolérte a miniszterelnököt... A Medián akkori "mérése" szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a csetlő-botló baloldali jelölt népszerűsége egyaránt 46% volt, ráadásul a Medián azt állította, hogy 2006 óta nem volt ilyen jó eredménye egyetlen baloldali politikusnak sem...

Már akkor mindenki nevetségesnek tartotta persze az álkutatást, amelyre aztán a választási eredmény alaposan rá is cáfolt.

Míg a Fidesz-KDNP listája 49,27 százalékot kapott, addig a Karácsony vezette MSZP-Párbeszéd lista csak 11,91 százalékot. Vagyis majdnem még a parlamentből is kiestek (a közös lista miatt 10 százalékot kellett elérni).

Karácsonyt több (baloldali) kutatóintézet nagyon szereti Forrás: MTI/Mónus Márton

A volt SZDSZ-es államtitkár, jelenlegi "kutató" Horn Gábor is segíti Karácsonyt

Karácsony egy másik közvélemény-kutató céggel is szoros kapcsolatba került. Az ellenzék Puzsér Róbert és Berki Krisztián melletti főpolgármester-jelöltje 2002 és 2008 között, az első és második Gyurcsány-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Horn Gábor (SZDSZ) vezette koordinációs államtitkárságának dolgozott politikai tanácsadóként.

Horn Gábor 2010-től a Karácsonyra nézve szintén kedvező méréseket publikáló Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Figyelemre méltó, hogy a Republikon pár nappal a Medián előtt szintén olyan eredményt tett közzé, amelyben irreálisan felülmérték Karácsonyt.

De nem fukarkodott Karácsony támogatásával Horn Gábor intézete 2018-ban sem. A 24 nevű ellenzéki propagandaoldal például 2018. március 19-én (azaz bő két héttel a választás előtt) a Republikon Intézet "kutatására" hivatkozva ezt a címet adta cikkének: "Visszalépések nélkül is legyőzhető a Fidesz". Merthogy ezt számolta ki a Republikon... A végeredményt tudjuk: harmadszor is kétharmaddal nyert a Fidesz.

Élen a Nézőpont és Századvég

A legutóbbi két választást figyelembe véve eddig a legpontosabbnak a Századvég és a Nézőpont bizonyult. Ugyanakkor például

a Publicus és a Republikon jóval a három százalékos hibahatáron túli mértékben jósolta kedvezőbbre az MSZP–Párbeszéd szereplését a parlamenti választáson:

a 11 helyett 18, illetve 19 százalékot vetítettek előre.

Különösen nevetséges volt még a Jobbik házi közvélemény-kutató intézetének, az Iránytűnek az állítólagos közvélemény-kutatása. Az Iránytű ugyanis a 2018-as parlamenti választás után megszűnt, ennek ellenére hirtelen előkerültek a semmiből, és azt közölték, hogy Karácsony Gergely csak alig van lemaradva Tarlós Istvántól.

Ne felejtsük, ez az Iránytű Intézet volt az, amelyik a 2018-as választás előtt 25 százalékot jósolt a 20 százalékot sem elérő Jobbiknak, vagyis már akkor sem mértek enyhén szólva pontosan, amikor még léteztek. Mire számítsunk, amikor már nem is működnek?