Minden nagyhatalom érdekelt Magyarország sikerében

Orbán Viktor találkozók, montázs, Trump, Merkel, Macron, Hszi Csin ping
Vágólapra másolva!
Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymásnak adták a kilincset Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal, beleértve az amerikai, a kínai, az orosz, a török, a francia elnököt és a német kancellárt is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP pártszövetség 2010 óta három országgyűlési választást nyert meg kétharmados aránnyal. Közben a világon is példa nélkülien bátor gazdaságpolitikával kivezették az országot a szocialista kormányok okozta csődből. A magyar gazdaság most már stabilan 5 százalék körüli növekedést produkál, a legnagyobbak között van az Európai Unióban,

a határozott bevándorlásellenes politikát egyre több ország követi, és mostanra már azok is kezdik tiszteletben tartani, akik nem értenek egyet vele.

A turizmus évről évre rekordokat dönt, miközben a külföldi befektetők is folyamatosan fejlesztenek, illetve a lehetőséget keresik a befektetésre, újabb munkahelyek létrehozására.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlásellenes erők vezetője lett. Világszerte rengetegen irigylik, hogy Magyarország, ellenállva a durva migrációs nyomásnak, megmaradt biztonságos országnak.

A magyar miniszterelnök az illegális bevándorlás leküzdésére átfogó koncepciót alkotott, melynek nemcsak a határok védelme a része, hanem az az alapelv is, hogy

Ehhez a vízióhoz uniós országok sora csatlakozott, miután terrortámadások, gyilkosságok, nemi erőszakok és bandaháborúk árasztották el Európát.

Kijelenthetjük, hogy idén

elképesztő diplomáciai sikersorozatot mondhat magáénak a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök a visegrádi együttműködés vezető politikusa

A magyar diplomácia egyik legnagyobb sikere, hogy

a V4-es országok - tehát Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - magyar kezdeményezésre az elmúlt évek során eddig nem látott együttműködést alakítottak ki egymással.

Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén, az EU-csúcs ülése előtt 2019. október 17-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ebben a rendszeres kormányfői találkozók mellett a közös határvédelem, azaz az illegális migráció elleni közös fellépés, és nem utolsósorban az uniós fórumokon zajló közös érdekérvényesítés játsszák a vezető szerepet. Ennek a 65 millió embert, az unió lakosságának több mint tíz százalékát képviselő együttműködésnek Orbán Viktor a vezéralakja.

A V4-ek következes politikát folytatnak, legyen szó a bevándorlásról, vagy éppen az uniós költségvetés kialakításáról. Mára pedig olyan súlyúvá vált a csoport, hogy meg tudta akadályozni, hogy a bevándorláspárti erők egyik vezetője, Soros György bizalmi embere, Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság elnöke.

Donald Trump: Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök idén májusban találkozott a Fehér Házban. A rendkívül sikeres találkozóra az uniós választási kampány hajrájában került sor, ami önmagában is bizonyította, hogy

a magyar miniszterelnök a migrációellenes erők vezető politikusa, aki az amerikai elnök támogatását is élvezi.

Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak

- mondta Donald Trump az Ovális Irodában. Méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy a bevándorlás Európában óriási problémát okoz. Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt. Majd egy kérdésre válaszolva azt is hozzátette:

Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. A magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik

Orbán Viktor pedig többek között rendkívül fontosnak nevezte, hogy

A találkozón számos fontos területen megerősítették a két ország szövetségesi kapcsolatait.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szoros magyar-kínai kapcsolatok

A jelentős találkozók sorozata azonban nem Washingtonban kezdődött. Ezt megelőzően Orbán Viktor április 12-én Dubrovnikban találkozott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, és szinte az összes közép-európai vezető politikussal a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési fórum keretében. Akkor Orbán Viktor azt mondta, hogy tekintettel a mély és átfogó világgazdasági és világpolitikai változásokra, meggyőződése, hogy a KKE együttműködési fórumának megtartása valódi európai érdeket szolgál. Hozzátette, a közép-európai országok politikája a józan észen és a racionalitáson alapul, ezért a kölcsönös tisztelet az alapja a nemzetközi kapcsolataiknak, és ez tükröződik a Kínával folytatott sikeres többoldalú együttműködésben is. Dubrovnikban Orbán Viktor Andrej Plenkovic horvát kormányfővel is találkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök találkozója Dubrovnikban 2019. április 12-én, a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó napján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Nem sokkal később Orbán Viktor Pekingbe utazott, ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is.

- mondta Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján. Hszi Csin-ping is arról beszélt, hogy

Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretén belül

- kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt -, és törekedni kell a minél konkrétabb eredmények elérésére.

Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A két találkozó között Orbán Viktor Kazahsztánban is tárgyalt, ahol elmondta: megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni.

Magyarország és Brazília együtt mondott nemet a globális migrációs csomagra

Április 18-án Budapestre érkezett Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke. Orbán Viktor és a brazil politikus - a brazil elnök fia - megbeszélésén a migráció veszélyeiről, a gazdasági kapcsolatokról és a keresztény értékek védelméről is szó volt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottsága elnökének tárgyalása Budapesten a Karmelita kolostorban 2019. április 18-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A migráció ügyében Brazília és Magyarország együtt mondott nemet a globális migrációs csomagra.

Orbán Viktor január elsején részt vett Brazíliában Jair Bolsonaro elnök beiktatásán, a két államférfi közti kiváló kapcsolat innen is ered.

Jelentős magyar politikai siker az Orbán-Merkel csúcson

Jelentős magyar politikai sikert hozott Orbán Viktor és Angela Merkel soproni csúcstalálkozója augusztus 19-én. Ezt jól mutatja, hogy a csalódott ellenzéki kommentárok is azt írták, hogy Angela Merkel kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Még a liberális német lap, a Die Welt is Angela Merkel barátságos hangnemét emelte ki.

A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök és a német kancellár sok mindenben egyetértett. Mindketten kiemelték, hogy a migránsválságot helyben kell megoldani, a segítséget kell odavinni, ahol gondok vannak, nem a migránsokat Európába hozni.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán 2019. augusztus 19-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét elhangzott, hogy az európai migrációs politikában új kezdetre van szükség. Angela Merkel arról is beszélt, hogy határozottan fel kell lépni az embercsempészek ellen, és védeni kell az uniós külső határokat.

- mondta többek között a német kancellár az uniós pénzek Magyarországi felhasználásáról.

Macron: Magyarország élen jár az európai civilizáció megújításában

Orbán Viktor októberben Párizsba látogatott, ahol munkaebéden vett részt Emmanuel Macron francia elnökkel.

Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne

- jelentette ki Orbán Viktor az Élysée-palota előtt a sajtónak.

A francia-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök elmondta, hogy Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, és kiválóak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok.

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy akkor lehet Európa biztonságát növelni, ha Európa kapuját lejjebb toljuk déli irányba.

Emmanuel Macron francia államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Párizsban, az Élysée-palotánál 2019. október 11-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy - bár ismertek a nézetkülönbségek a migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően - meggyőződése, hogy az új, erős Európai Bizottság égisze alatt megoldást találnak minden vitás kérdésre.

- tette hozzá Emmanuel Macron, egyértelműen utalva arra, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnöki megválasztásában a V4-ek és Franciaország együttműködött.

Macron már ősz elején, a francia nagykövetek előtt arról beszélt, hogy

az Orbán Viktor vezette Magyarország – szemben Európa több vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában. A francia elnök szerint a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában.

Erdogan köszönetet mondott Magyarországnak

Október közepén Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács ülésére érkeztek. Itt Recep Tayyip Erdogan megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren. Orbán Viktor pedig kiemelte, hogy nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Miközben a helyzet már odáig fajult, hogy a következetlen és képmutató brüsszeli elit azt kockáztatja, hogy 4 millió migránst indítanak el a kontinensre, mert képtelenek arra összpontosítani, hogy a migrációs útvonal ne a Balkán, hanem a szíriai biztonsági folyosó felé nyíljon meg Törökországból, Magyarország határozottan kiáll amellett hogy a törökök Szíriában biztonsági zónát tudjanak létrehozni, ahova visszaköltözhet a szíriai menekültek jelentős része.

Salvini is volt Budapesten

Orbán Viktor május 2-án Budapesten fogadta Matteo Salvinit, aki akkor még olasz miniszterelnök-helyettes volt. Találkozójukon többek között arról beszéltek, hogy az olasz kormány hónapok óta dolgozik a családok megerősítésén, és hamarosan intézkedések is lesznek. A bürokrácia csökkentése az egyik lehetőség, hogy erősítsük az olasz gazdaságot - mondta Salvini.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnehezebb feladat a gazdaság újbóli beindítása volt, ennek egyik legnehezebb része az egykulcsos adó bevezetése volt.

Az egykulcsos adó olyan, mint a kenyérszaporítás - tette hozzá. A baloldaliak azt mondják, hogy lehetetlen megvalósítani, hogy egyszerre legyen több pénz az embereknél, és több pénz a költségvetésben. Ezt sikerült megtennünk - hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is járt Budapesten Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2019. szeptember 5-én Andrej Babiš cseh miniszterelnök részt vett a III. Budapesti Demográfiai Csúcson, ahol találkozott Orbán Viktorral. A magyar kormányfő várhatóan Prágában részt vesz a november 5-ei kohéziós barátai csúcstalálkozón, valamint november 17-én a bársonyos forradalom 30. évfordulójának ünnepségén, valamint a prágai Állami Operaház 2020. január 5-én esedékes újranyitásán is.

2019. március 23-án Orbán Viktor miniszterelnök munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnököt Budapesten.

Soha nem látott csúcson a lengyel-magyar kapcsolatok

2019. március 10-én, a NATO-csatlakozásunk 20. évfordulójával kapcsolatos közös megemlékezésre Orbán Viktor Varsóba látogatott, ahol magyar állami kitüntetést adott át Kornel Morawieckinek, a Harcoló Szolidaritás egykori ellenzéki szervezet egyik vezetőjének, a Szejm korelnökének.

Majd pedig Mateusz Morawiecki részt vett és beszédet mondott a 2019. március 15-i, budapesti állami ünnepségen.

2019. május 1-jén, az EU-csatlakozás 15. évfordulójával kapcsolatos ünnepségre Varsóba látogatott Orbán Viktor, ahol Mateusz Morawieckivel találkozott. Végül pedig több telefonbeszélgetésre is sor került a kormányfők között, legutóbb október 13-án a lengyel parlamenti választás napján.

Nagyon jók a magyar-lengyel kapcsolatok Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapesten is járt a szlovák államfő

Magyarország és Románia között is folyamatos a kapcsolat. Orbán Viktor május 1-jén találkozott Viorica Dăncilă román kormányfővel Varsóban. Augusztus 27-én telefonbeszélgetés volt a két kormányfő között. Orbán Viktor ezenkívül rendszeresen beszél Klaus Iohannisszal az Európai Tanács ülésein.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Zuzana Caputová szlovák elnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. július 11-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szlovákia tekintetében Zuzana Čaputová államfő magyarországi látogatására 2019. július 11-én került sor. A szlovák kormányfő (Peter Pellegrini) részt vett 2019. szeptember 4-én a III. Demográfiai Csúcs előestéjén tartott díszvacsorán Budapesten. A szeptember 9-i magyar-szlovák Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a szlovák házelnökkel, Andrej Dankóval találkozott Orbán Viktor.

A szlovák külügyminiszter (Miroslav Lajčák) Orbán Viktor meghívására 2019. november 27-én részt vesz az üldözött keresztényekről szóló konferencián.

Egyre jobbak az észt-magyar kapcsolatok

Antti Rinne finn miniszterelnök szeptember 30-án látogatott Budapestre.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 30-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2019. június 14-én Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Karmelita kolostorban fogadta az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) politikusait, Jaak Madison képviselőt, az Észt-Magyar Baráti Tagozat elnökét, és Siim Pohlakot. 2019. július 8-10. között Mart Helme észt belügyminiszter hivatalos látogatást tett Magyarországon; találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Novák Katalin államtitkárral.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mart Helme észt belügyminisztert, miniszterelnök-helyettest, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) elnökét a Karmelita kolostorban 2019. július 8-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor és Theresa May 2019. február 16-án folytatott telefonbeszélgetést.

Putyin újra Magyarországra látogat

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök rendszeresen találkozik egymással. A legutóbbi kétoldalú találkozóra 2018 szeptemberében Moszkvában került sor. Ekkor Orbán Viktor többek között hangsúlyozta, hogy

Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában.

Most az orosz elnök jön Budapestre. Vlagyimir Putyin látogatásán a tervek szerint jelentős gazdasági, szociális biztonsági, sport és más megállapodásokat írhatnak alá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptemberben, New Yorkban a találkozót előkészítve megállapította, hogy az orosz fél hiánytalanul és határidőre teljesítette a korábban kötött megállapodásokat, így

Magyarország gázellátása biztosított a jövő esztendőre.

A paksi atomerőmű bővítésének előkészítése menetrend szerint haladhat előre. Az Orbán-Putyin csúcstalálkozón a szociális biztonságról szóló megállapodást, illetve az onkológia területén folytatott együttműködésről szóló megállapodást is aláírják, emellett más fontos szerződések megkötése is várható.

Jól látszik tehát, hogy

Magyarország jelentős tényező lett Európában és a világon egyaránt.

A kormány következetes és bátor politikáját pedig egyre több ország követi.