A közösségeket nem lehet félelemben hagyni

Vágólapra másolva!
Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a szentföldi magyar keresztény emlékekről, a kormány közel-keleti tevékenységéről.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár beszámolt legutóbbi izraeli útjáról, ahol egy keresztény arab településre, Mi'ilyába látogatott el, ahol a helyiek a hagyomány szerint magyar felmenőkkel rendelkeznek. A kistelepülés egyik részén a Lajus (Lajos) nevű család foglalja el, a másikat pedig az Isztepán (István) nevű. A helyi legendárium szerint az itt élők ősei II. András keresztes hadjáratával érkeztek a Szentföldre, egy csatában páran megsebesültek, a többiek hátrahagyták őket, de a helyiek meggyógyították őket, majd ottmaradtak, családot alapítottak. Nagyon érdekes az – tette hozzá, hogy a XIII. század óta van egy élő hagyomány a magyar ősökről. Az itt élők keresik a kapcsolatot Magyarországgal, sokan jártak Magyarországra különböző egyetemekre. Latorcai Csaba szerint ez felelősséget ró a mindenkori magyar kormányokra, hogy ha vannak valahol, akik magyar gyökerűnek tartják magukat, ami még ráadásul a krónikákkal sem ellenkezik, akkor ezeket a kapcsolatokat elevenen kell tartani, nem beszélve arról, hogy az itt élő keresztényeket segíteni is kell.

Ezen az arab településen egyébként a mai napig is megtalálható egy keresztes erőd romja, amely előtt az államtitkár avatott fel egy II. Andrást ábrázoló emlékművet, aminek megvalósításához az EMMI is jelentős támogatást biztosított. A magyar kormány szerint nagyon fontos lenne, ha ez a település és a szobor is felkerülne a Szentfö9ldre látogató magyar zarándokok térképére is. Az emlékmű felállításáról a kezdeményezés a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendtől érkezett a kormányhoz, az ő céljuk kifejezetten a szentföldi keresztény értékek támogatása, segítése. A lovagrend két magyarországi helytartója, Jungberth Béla és Hóvári János egyébként szolgáltak Izraelben diplomataként is, azaz tökéletesen ismerik a helyi viszonyokat, a szentföldi keresztény közösségek helyzetét.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.