Kiengedné a hajókatasztrófát okozó ukrán kapitányt a bíróság, az ügyészség fellebbez

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Nem jogerősen bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn szállodahajó letartóztatásban lévő kapitányát - erősítette meg Tóth M. Gábor, az ukrán férfi ügyvédje péntek este az MTI-nek. Az ukrán kapitányt még nem helyezték szabadlábra, mert az ügyészség fellebbezhet. Úgy tudjuk, meg is fogják tenni.    
Vágólapra másolva!

A 64 éves ukrán kapitány bűnügyi felügyeletbe kerülhet, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a kijelölt budapesti lakcímét, ha jogerőssé válik a döntés.

Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra Forrás: MTI/Mónus Márton

Megkeresésünkre az ügyészség szóvivője elmondta, a döntést még nem kapták meg, de mindenképpen fellebbezni fognak a döntés ellen. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője az MTI-nek megerősítette: még nem látták a bírósági döntést, de biztosan fellebbezni fognak.

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött az előtte haladó jóval kisebb Hableánnyal. A városnéző hajó alig hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg.

Az ukrán kapitányt, Jurij C.-t vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsította meg a nyomozó hatóság.